Kultura

Kako izdati knjigo? Je to zahtevno?

23. 4. 2024 avtor: Uredništvo
knjige

Svojo zgodbo, s katero si se v glavi preigraval_a več mesecev ali celo let, je končno na računalniku. Ideja o knjigi je v tebi kalila dolgo časa in sedaj si na prelomni točki. Kako jo izdati? Je to res težko? Koliko denarja moram vložiti v to? Koliko časa bo minilo, da bom knjigo prijel_a v roke?

Če se sprašuješ podobne stvari, smo zate pripravili nekaj osnovnih nasvetov. Ravno toliko, da te ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic spodbudimo, da začneš danes. In ne jutri ali pojutrišnjem. Mi vendar že čakamo nove knjige mladih nadobudnih avtoric in avtorjev!

Na Križišču mladosti je v zadnji epizodi podkasta avtorica zbirke pesmi Cvetje dezerta Zala Marolt dejala, da ni vedela, kdaj je pravi čas za izdajo zbirke. Omenila je, da ljudje pogosto prelagamo svoje življenjske cilje na leta, ki prihajajo, kot da je zajamčeno, da se bo to takrat zares zgodilo. Ker temu seveda ni tako, ne vemo namreč niti, ali bodo ta leta res prišla, začni danes!

Nekaj nasvetov:

Najprej se odloči, ali bi knjigo rad izdal_a sam_a ali prek založbe. Od tega so odvisni naslednji koraki.

  1. Če boš izbral_a založbo, jo bom moraš prepričati, da je tvoje besedilo vredno izdaje v obliki knjige. Če ti bo uspelo, ti bo izbrani založnik v zameno ponudil podporo, pravno svetovanje, financiranje in znanje, njegov pa bo zato skoraj tudi ves zaslužek od vsake prodane knjige.
  2. Če se boš odločil_a za samozaložbo, potem pa bodo odločitve, financiranje in zaslužek v tvojih rokah. Slediti boš moral_a naslednjim korakom:

In seveda ne smeš pozabiti, da boš moral_a knjigo promovirati. Najbolje še pred izdajo!

Zgornji nasveti in koraki so le osnovni, podrobnejše informacije poišči pri strokovnjakih. Morda lahko več izveš v knjižnica, računovodstvu ali pravni pisarni. Naj te nič ne ustavi! Verjetno boš v procesu naredil nekaj napak in se iz njih na poti do knjige veliko naučil.

Se beremo!