Okolje in trajnost

Kako konča odpadna embalaža?

27. 7. 2020 avtor: Center eksperimentov Maribor

V mesecu juliju so zaposleni v Centru eksperimentov Maribor obiskali podjetje Surovina, da bi se seznanili z načini ločevanja odpadkov. Okoljska problematika je namreč tema, ki v sodobnem svetu aktivira in angažira veliko število mladih, zato je tudi za mladinske delavce pomembno, da se seznanijo z najnovejšimi trendi v tej panogi in podrobneje spoznajo problematiko, ki zadeva to področje.

Presenečeni so bili nad veliko količino odpadkov, ki jih podjetje zbere, loči in embalira za nadaljnjo predelavo, z namenom, da se surovine vrnejo nazaj v industrijo, kar je cilj krožnega gospodarstva. Z zanimanjem so opazovali tudi razgradnjo odpadne električne in elektronske opreme, ki je najhitreje rastoči tok odpadkov. Ob tem so dobili navdih, da bodo njihovim mladim obiskovalcem na delavnicah natančneje predstavili možnosti ponovne uporabe odpadne embalaže in na kakšen način zmanjšati velike količine odpadkov. Mlade želijo predvsem ozavestiti o skrbi za okolje, v katerem bodo živeli.

Plastična embalaža predstavlja velik del odpadne embalaže, zavzame pa tudi veliko prostornine, saj ljudje večine plastenk ne stisnejo. To pomeni, da bi lahko isto maso odpadne plastike prevažalo manj tovornjakov, s tem pa bi prihranili tudi na ogljičnem odtisu. Zato so v Centru eksperimentov Maribor namestili napravo za stiskanje plastične embalaže, s pomočjo katere bodo mlade obiskovalce pozivali, naj tudi sami doma stiskajo plastično embalažo. Vsako takšno dejanje namreč prispeva k reševanju okoljskih problemov.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor