Zdravje

Kampanja “Zdrav november” mlade ozaveščala o zdravem načinu življenja

24. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Mesec november je bil v EKTC Maribor – Center eksperimentov Maribor v znamenju zdravja mladih. Izvajali so namreč celomesečno kampanjo z naslovom “Zdrav november”.  V okviru kampanje so izvedli več delavnic, predavanj in razstavo z namenom ozaveščanja mladih o pomenu zdravega načina življenja

Posebno pozornost so posvetili predvsem dvema problematikama: gibanju in sladkorju. Raziskave namreč kažejo, da se mladi vedno manj gibajo in zaužijejo preveč sladkorja, kar lahko privede do prekomerne teže in bolezni. Zato so si zadali cilj, da mlade spodbudijo k več gibanja in jim nazorno prikažejo koliko sladkorja zaužijejo s pijačami. Mlade obiskovalce so vprašali, zakaj se ne gibajo več in večinoma je bil odgovor, da nimajo motivacije. Dva mlada sta omenila, da sta se prej gibala precej manj, dve leti nazaj pa sta odkrila mobilno igro Pokemon GO, ki ju je motivirala h gibanju. Tako so prišli do zaključka, da je treba za mlade najti samo primerno motivacijo, da povečajo količino gibanja. 

Drug pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravje je količina zaužitega sladkorja, zato so razstavili nekaj različnih sladkih pijač in jogurtov ter zraven dodali kupček sladkorja, ki je enak vsebnosti sladkorja pijače ali jogurta. Veliko mladih je bilo presenečenih, ko so videli, kolikšno količino sladkorja zaužijejo. Tako je na primer v pol litra soka ali cole kar 14 žličk sladkorja. Še bolj preseneča količina sladkorja v vodah z okusom, saj vsebujejo skoraj polovico toliko sladkorja kot sladke pijače. Kot so pričakovali, je imel vizualni prikaz največji efekt, zato si bodo tudi v bodoče prizadevali mladim na tak način prikazati stvari.

Vir: Center eksperimentov Maribor