Zdravje

Ko te stiska stiska

22. 12. 2020 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Čase, ki so za in pred nami malokdo preživlja radostno. Zdaj nam je že jasno, da epidemija COVID-19 ne vpliva samo na naše fizično počutje, ampak posredno tudi na naše psihično zdravje. Malokdo se v tem decembrskem času, ki je bil vedno namenjen druženju, veselju, praznovanju, še ni srečal s “korona-depresijo”, občutki tesnobe, razdraženosti, frustracije … 

Eden od programov Društva Center za pomoč mladim je tudi brezplačna in anonimna svetovalnica, ki je namenjena mladim med 15. in 30. letom starosti. Poleg prej omenjenih občutij pri svojih uporabnikih opažajo tudi, da se jih vse več sooča z občutki osamljenosti in težavami v partnerskem odnosu, saj druženja v fizični obliki ne moremo popolnoma nadomestiti z druženjem preko družbenih omrežij in spleta. Pogoste so tudi stiske, ki jih mladi doživljajo v svojem domačem okolju in so predvsem povezane z medsebojnimi družinskimi odnosi.

Zaznavajo tudi tesnobo in anksioznosti glede načrtovanja prihodnosti in frustracije ob tem, da ne vemo, kako dolgo bodo ukrepi trajali. Navsezadnje pa je veliko mladih tudi v strahu, da s svojimi ravnanji zavaruje najšibkejše (starše, stare starše), ki jih ima v svoji okolici.

Če se tudi vi srečujete s podobnimi stiskami, pišite Tari na tara@cpm-drustvo.si. Če pa samo pogrešate spoznavanje novih ljudi in sproščeno druženje ter pogovore, pa se jim enkrat tedensko lahko pridružiš na Sceni brez imena.

Vir: Društvo Center za pomoč mladim