Kultura

Končana deveta sezona Sound Arson

30. 12. 2019 avtor: Uredništvo

V novembru se je zaključila deveta sezona ciklov alternativnih koncertov, ki jih organizira ekipa Sound Arson pod okriljem Mladinskega centra Velenje, v sodelovanju z mladinskim kulturnim klubom eMCe plac. V letošnjem letu so nastopile glasbene skupine iz Slovenije, Amerike, Švedske, Hrvaške in Belgije. Raziskovali so najrazličnejše žanre od noisa, industrial rocka, poetičnega punka, nekonvencionalnega indie rocka, divjaškega folka in psihadelike.

Med drugim so igrali petčlanski prekmurski alter-rock kolektiv izkušenih glasbenikov z bogatim glasbenim ozadjem Werefox, KOČAN & JANČIČ, pesniško glasbeni projekt pesnice Kristine Kočan in bobnarja Denisa Jančiča, dvojec SeinePsihedelavci in Tovariš Strmoglavljen in Body says No, na zadnjem koncertu pa sta Darla Smoking, mlajši slovenski dvojec, sestavljen iz dveh izkušenih glasbenikov, predstavila čisto nov album Extinct, preko katerega izražata gnev ob dejstvu, da kot družba že več desetletji ignoriramo in dovoljujemo vsa ta genocidna dejanja na račun ekonomskih in političnih odnosov.

Sound Arson je bil prvič izveden leta 2009 v okviru festivala Dnevi mladih in kulture, ki ga organizira Šaleški študentski klub, z namenom, da doda festivalu nekaj alternativnih glasbenih vsebin.

Drugi dogodek je bil izveden v letu 2012 v okviru DMK-jevega Skate Contest-a, kjer je nastopilo pet punk-harcore skupin. V zadnjih letih pa je ekipa Sound Arsonom storila korak naprej, saj je poleg alternativne glasbe in skate sessiona ponudila tudi druge spremljevalne dejavnosti kot so tattoo, piercing, alter-fashion, vegetarijansko kuhinjo in razstavo družbeno kritičnih plakatov. S tem so predstavili alternative tudi na drugih področjih družbe, ne samo skozi glasbo, ter ljudi vzpodbujali k lastnemu razmišljanju ter ocenjevanju družbenih razmer in socialnih tokov ter kritično držo v javni sferi.

Vir in foto: Mladinski center Velenje