Kultura

Literarni večer v MC Krško: Zala Rostohar in Petra Jurečič

19. 7. 2022 avtor: Zavod za mladino in šport Krško
Zala Rostohar in Petra Jurečič

V Mladinskem centru Krško so 14. julija izvedli literarni večer dveh mladih literarnih ustvarjalk Zale Rostohar in Petre Jurečič. Obe ustvarjata že od osnovne šole, k ustvarjanju literarnih besedil je obe, vsako na svoji šoli, spodbudila učiteljica. Zala in Petra sta prostovoljki Mladinskega centra Krško, obe sta pisali za mladinski časopis Mars. Prav od tu tudi ideja literarnega večera.

Zala trenutno študira biotehnologijo, v prostem času pa se ukvarja z raznolikimi aktivnostmi, med drugim pisanjem. Najraje piše prozo na temo mlade ljubezni, ljubezni v srednji šoli in fakulteti, ljubezni v času odraščanja. Njene zgodbe si lahko preberete tudi na blogu Zalino pero, ki ga redno posodablja s svojimi stvaritvami, nekaj odlomkov in dialogov iz dveh zgodb je prebrala na literarnem večeru. A ne konca, tega ni hotela izdati, za tega pravi, da moramo obiskati njen blog in prebrati celo zgodbo. 

Petra pa piše poezijo. V najbolj temačnem obdobju njenega odraščanja ji je namreč prav poezija pomagala prebroditi hude trenutke, ki so jo takrat spremljali. Pravi, da vmes nekaj časa ni pisala poezije, spet je začela v obdobju nove, drugačne osamljenosti – v času pouka na daljavo, v času epidemije, ko je bila še v srednji šoli. Zdaj je uspešno zaključila prvi letnik Fakultete za turizem v Brežicah.

Dogodek je na klaviaturah spremljala Zalina dobra prijateljica, Nika Škoda, ki je zaigrala in zapela tri pesmi, ki so spremljale govorjeno besedo. Pri pripravi dogodka je pomagala tudi ostala, že ustaljena prostovoljska mreža.