Kultura / Zabava in prosti čas

Maj v Društvu IMPRO

10. 5. 2024 avtor: Društvo IMPRO
mladi na odru

Pomlad je tu in gledališka sezona se počasi bliža koncu. Maja nas v Društvu IMPRO čaka pester nabor predstav za srednješolce_ke in odrasle.

ŠILA – Šolska impro liga

Znotraj programa improvizacijskega gledališča za srednješolce nas čakajo prve predstave valilniških skupin in pa zaključni boji tekmovanja – polfinala in 1. finale.

Tekma ŠILE - Šolske impro lige
Foto: Marko Engelman

V petek, 10. 5., in petek, 24. 5., nas lahko najdete v Hiši otrok in umetnosti v sklopu ŠILA Valilnice.

Svoje prve impro odrske izkušnje bodo pridobivali Gimnazija Poljane 3, Rast Ruše, Gimnazija Celje – Center, Vegova gimnazija, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Gimnazija Bežigrad 2 in Gimnazija Nova Gorica 2.

V petek 17. 5. nas ob 17.00 v Dijaškem domu Tabor čaka prvi ŠILA polfinale med ekipama Škofijsko klasično gimnazijo in Gimnazijo Bežigrad, ob 18.30 pa drugi ŠILA polfinale med ekipama Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Gimnazijo Poljane 1.

Zadnji petek v maju pa nas v Dijaškem domu Tabor ob 17.00 čaka tekma za 3. mesto, ob 19.00 pa prvi ŠILA finale.

Petek je ŠILA dan, pridite kaj naokoli.

Impro liga

Tekma Impro lige
Foto: Nina Pugelj

Sezona največjega in najbolj športnega gledališkega tekmovanja se počasi bliža napetemu koncu. Na vsaki tekmi se med seboj pomerita dve ekipi izkušenih improvizatorjev, od katerih so eni pripadniki fontov in drugi pripadniki omak. 

Pred velikim finalom v Štihovi dvorani Cankarjevega doma nas v maju čakajo še tri tekme. Se vidimo v nedeljo ob osmih v Menzi pri Koritu!

12. 5. – Impro liga: Stencil vs Sojina omaka

19. 5. – Impro liga: Verdana vs Alfredo

26. 5. – Impro liga: Courier vs BBQ

Tekma Impro lige
Foto: Tereza Kolbezen

V seriji različnih odrskih izzivov se ekipi borita za vaše navdušenje ter za milostne ocene neizprosnih sodnikov, ki skrbno spremljajo predstavo, hupajo dolgočasne prizore ter igralce celo kaznujejo z zloglasnim košem sramu na glavi.

Od smeha do solz, od glasbenih prizorov do vročih zmenkov, od realizma do absurda, vse to vas čaka na tekmah Impro lige.

Seveda pa inspiracijo za prizore v klasičnem impro slogu daje prav občinstvo, hkrati pa lahko tudi glasno nasprotuje sodniškim ocenam in v nekaterih prizorih celo podeli oceno in tako vpliva na rezultat tekme.

Tako kot nobena športna tekma ni enaka drugi, tudi nobena Impro liga tekma ni ponovljiva, saj improvizatorji prizore krojijo na odru v danem trenutku. Bodite del te neponovljive izkušnje spontanosti in smeha.

Gverila teater

Gverila teater: Najboljša stvar dnevaa
Foto: Jaka Flis

Kolektiv Gverila teater v letošnji sezoni raziskuje lastne občutke in izkušnje, kot tudi izkušnje in občutke občinstva. V dolgometražni improvizirani predstavi Najboljša stvar dneva III se lahko nadejate veliko iskrenosti, spontanih trenutkov, soočanja s samimi sabo, neponovljivih povezav in najboljših stvari dneva.