Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Maribor s participativnim proračunom za mlade!

12. 3. 2019 avtor: MKC Maribor

Si star/-a med 15 in 29 in živiš v Mariboru? Si v glavi večkrat rečeš »Vem kaj manjka v tem mestu!« ali pa »To bi jaz znal/-a narediti bolje?« Super, to je to! Bodi zrav’n!

MKC Maribor in Mladi Maribor zaganjata namreč projekt Com’On Maribor – prvi projekt, ki sredstva za ideje razdeli na podlagi participativnega proračuna za mlade v sklopu katerega bodo med 12. marcem in 12. majem 2019 zbirali predloge, najboljšim pa zagotovili finančno podporo za njihovo realizacijo.

Participativni proračun je proces, ki želi aktivno vključiti čim več državljanov – torej tudi nas, mlade – v proces odločanja, kjer imamo vsi enako možnost, da se naš glas sliši. Odločanje se tako prestavi iz uradniških pisarn v vaše domove, na ulice, dvorišča, šole, mladi pa sami odločimo za kaj se bo mestni denar porabil. 

Si lahko kdorkoli izmisli kakršnokoli idejo? No…skoraj. Iščejo se projekti, ki bodo mlade aktivirali, ki bodo izvedeni na javnih mestih oz. v skupnih prostorih in bodo dostopni za vse. Imaš takšno idejo? Prijavi jo! Bodi zrav’n!

Kdo pa bo izbral najboljše? Ti! Vi! Mi! Vsi ljudje iz Maribora lahko na spletni strani glasujemo za najboljšo idejo in tista z največ glasovi bo tudi izvedena. Izberi še dva prijatelja ali prijateljici, izmislite si vašo najboljšo idejo in jo prijavite preko gumba desno zgoraj! Com’On Maribor! Bodi zrav’n! 

Participativni proračun – kako dejuje?

Te zanima še kaj? Vse odgovore najdeš tukaj.

Naj se življenje ideje začne – registriraj se tukaj.

Foto: MKC Maribor