Mladinsko delo / Mobilnost mladih / Zabava in prosti čas

Mednarodno in kulturno obarvan julij

10. 8. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
mladinski center dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je konec junija in začetek julija mladim omogočil udeležbo na Erasmus+ tečaju usposabljanja “Human diversity”. Potekal je v mestu Struga v Makedoniji.  Udeleženke in udeleženci iz Slovenije, Makedonije, Nizozemske, Danske, Poljske, Španije, Finske in Romunije so se izobraževali o spoštovanju kulturnih razlik, upoštevanju človekovih pravic in spodbujanju socialne kohezije med mladimi. MCDD so tokrat predstavljali Alojzija Sovič, Dina Grabovac in Filip Zdjelar.

V juliju je v mestu Busteni v Romunijipotekal Erasmus+ tečaj usposabljanja “Let’s talk about gender, baby!”, katerega se je v imenu MCDD udeležil Branko Kralj. Skupaj se je izobraževanja udeležilo 23 udeležencev in udeleženk iz 7 držav, tema izobraževanja pa je bila prepoznavanje spolnih stereotipov ter boj proti njim v medijih. Udeleženke in udeleženci so se učili strategij za odpravo predsodkov na podlagi spola ter spodbujanje enakosti v medijskem prostoru. Tečaj je vključeval predavanja, delavnice, skupinsko delo in diskusije ter omogočil izmenjavo izkušenj in dobrih praks.

Erasmus+ tečaj usposabljanja "Human diversity", Mladinski center Dravinjske doline
Erasmus+ tečaj usposabljanja “Human diversity”, Mladinski center Dravinjske doline

V galeriji MC Patriota so otvorili_e umetniško razstavo »Pogled v temo«, katere avtor je mlad umetnik Anže Urlep, ki se s tetoviranjem ukvarja od leta 2021. Anže je vsestranski umetnik, ki je vedno odprt za nove izzive in tehnike v svetu tetoviranja, saj je mnenja, da samo na ta način lahko neprestano rasteš. Učiti se je začel kot samouk, trenutno pa svoje znanje izpopolnjuje kot pripravnik v tattoo studiu v Ljubljani. Razstavljene so avtorjeve najljubše ilustracije v črno-beli tehniki, ki so tudi končni izdelki, pripravljeni za tetoviranje. Razstava bo v MC Patriotu na voljo za ogled do konca avgusta.

Umetniška razstava Pogled v temo
Vir: Mladinski center Dravinjske doline

V MC Patriotu jepotekal tudi že tretji pub quiz. Udeleženke_ci so v ekipah tekmovali v odgovarjanju na zanimiva vprašanja s področja zgodovine, geografije, filma in glasbe. Tri zmagovalne ekipe so prejele nagrade.

Pub kviz v MC Patriot
Erasmus+ tečaj usposabljanja “Human diversity”, Mladinski center Dravinjske doline

Na terasi MC Patriota pa ni manjkalo niti koncertnega vzdušja.  V začetku meseca sta za dobro voljo poskrbeli mladi štajerski rock skupini Patroni in VamPIR. Patroni so petčlanska zasedba, ki od leta 2020 ustvarja predvsem avtorsko rock glasbo v slovenskem jeziku. Predstavili so se s svežim repertoarjem, ki ga bo kmalu mogoče slišati tudi na novem albumu. V drugem delu večera je sledil koncert skupine VamPIR, ki na samosvoj način interpretira in izvaja priredbe znane slovenske, jugo in angleške rock glasbe. S svojim energičnim nastopom so poskrbeli za nostalgično vzdušje in ogreli glasilke tudi med občinstvom.

Koncerti v MC Patriot
Koncerti v MC Patriot, vir: Mladinski center Dravinjske doline
Koncerti v MC Patriot
Koncerti v MC Patriot, vir: Mladinski center Dravinjske doline

Aktivni_e so bili_e tudi člani_ce Kluba dijakov Dravinjske doline (KDDD), ki so je v juliju organizirale več dogodkov za mlade. Prvi izmed dogodkov je bil filmski večer, v sklopu katerega so si na terasi MC Patriota ogledali_e film The suicide squad. Naslednji dijaški dogodek je bila rave zabava, poimenovana »Gasilska«. Tematika zabave je bila gasilska veselica, v stilu katere so tudi okrasili_e prostor, glasba pa je bila elektronska. Za veselo vzdušje sta skrbela lokalna DJ-a  Siegmund Freund (Žiga Gabrovec)in Witrina (Katarina Vinter), ki sta vrtela vse od techna do hard techna ter house glasbe. Priredili_e so tudi šahovski turnir, na katerem poleg izmenjave šahovskih potez ni manjkalo tudi druženja in smeha.

Filmski večer v MC Patriot
Filmski večer, vir: Mladinski center Dravinjske doline

Julijsko dogajanje so zaključili_e s koncertom raperja Leopolda I., ki je privabil številne obiskovalce in obiskovalke iz različnih krajev. Leopolda I., ki je znan po svojih družbenokritičnih, pa tudi humornih in romantičnih besedilih, je na odru spremljal vrhunski kitarist in basist Vid Turica. S svojim edinstvenim glasbenim stilom sta ustvarila nepozabno vzdušje ter poskrbela, da si bo občinstvo večer zapomnilo po kvalitetni glasbi in prijetnem vzdušju.

Koncerti v MC Patriot
Koncerti, vir: Mladinski center Dravinjske doline
Koncerti v MC Patriot
Koncerti, vir: Mladinski center Dravinjske doline