Mobilnost mladih / Zabava in prosti čas

Mednarodno povezovanje mladih

19. 6. 2024 avtor: Kulturni center Semič
mladi

Mednarodno povezovanje mladih je nekaj , k čemur stremita tudi Kulturni center Semič in Sem’ška mladina, ki sta v soboto, 15. junija 2024, organizirala navdušujoč izlet za mlade v čudovito občino Matulji in na obalo. M

atulji so slikovito naselje na Hrvaškem, ki je središče istrsko-kraške občine Matulji, v Primorsko-goranski županiji. Nahajajo se na stičišču Kvarnerskega zaliva in gorskega zaledja, na nadmorski višini 195 metrov, ob pomembni cesti in železniški progi Reka-Postojna, približno 8 kilometrov zahodno od Reke, blizu priljubljene Opatije.

Prihod v Matulje

prihod v matulje
Prihod v Matulje.

Ob prihodu v Matulje so mladi imeli priložnost spoznati dva člana odbora za mlade občine Matulji, predsednika odbora Jakova in člana Luko. Sprejel jih je tudi namestnik župana Eduard Baćić ter predsednica občinskega sveta Iva Letina. Vzdušje je bilo zelo prijetno, saj so mladi z navdušenjem prisluhnili predstavitvam o zanimivostih, ki jih ponujajo Matulji. Nato je sledila razprava o mladinski politiki v obeh državah, pasivnosti mladih ter vprašanjih zaposlovanja mladih.

sprejem s strani Jakova, Luke, Eduarda in Ive
Sprejem s strani Jakova, Luke, Eduarda in Ive.

Mladi so najprej obiskali streho športne dvorane, od koder so uživali v prečudovitem pogledu na Opatijo in okoliške kraje. Nato so si ogledali zunanji amfiteater, kjer se poleti odvijajo različni kulturni nastopi in prireditve. Z velikim zanimanjem so obiskali tudi železniško postajo Matulji, od koder dvakrat dnevno odpelje vlak v Slovenijo, kar je bila za mnoge nova in zanimiva informacija.

Ogled Matulj
Ogled Matulj.

Eden izmed vrhuncev obiska je bil tudi ogled memorialnega centra Lipa pamti. Mladi so se tukaj seznanili s tragično zgodovino mučeništva prebivalcev Lipe in spoznali bogato zgodovinsko in naravno dediščino Lipe ter okoliških vasi liburnijskega Krasa. Vse to je pustilo globok vtis in spodbudilo k razmišljanju o pomenu zgodovine in spomina.

Ogled memorialnega centra Lipa pamti
Ogled memorialnega centra Lipa pamti.

Kosilo in popoldne na plaži

Po izredno zanimivem dopoldnevu v Matuljih so se udeleženci izleta odpravili v Pizzerijo Villoresi, kjer so uživali v okusnem kosilu. Picerija je postregla s slastnimi picami in sladicami. Po prijetnem obroku so se spustili na plažo, kjer so uživali v sproščenem vzdušju ob morju. Tam so se družili, kopali in igrali različne igre, kar je še dodatno popestrilo njihov dan.

kosilo v piceriji Villoresa
Kosilo v piceriji Villoresa.

Izlet je bil čudovito doživetje, polno novih spoznanstev, prijateljstev in nepozabnih trenutkov. Mladi so se vrnili domov navdušeni, polni vtisov, razmišljanj in željni novih podobnih dogodivščin.

kopanje
Kopanje.

Foto: Lidija Kočevar Jakša in Katja Kapš