Vključenost

Misija MEPI

30. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je organiziral prvi združeni tečaj za MEPI mentorje in voditelje odprav. Petdnevni aktivni odklop v Predosljah pri Kranju je letos prvič združeval dve ločeni izobraževanji – tečaj za mentorje in tečaj za voditelje odprav. Dvaindvajset vedoželjnih udeležencev iz vse Slovenije se je tako lahko v praksi preizkusilo v obeh vlogah.

Ob pomoči osmih mentorjev so se v prvem delu spoznavali z načini vodenja in mentoriranja skupine, s postavljanjem ciljev po S.M.A.R.T. metodi, s fazami oblikovanja skupine in s primernimi načini motiviranja udeležencev. Pridobljeno znanje so lahko takoj prenesli v prakso in ob številnih dejavnostih na prostem ter teambuilding igrah preizkusili, kako dobro delujejo kot skupina. Drugi del tečaja je bil namenjen pustolovskim odpravam. Udeleženci so se seznanili z vsemi pomembnimi vsebinami in veščinami, ki so nujno potrebne za voditelje odprav. Obnovili so svoje znanje kartografije in orientacije in ga v praksi preizkusili že prvi večer na nočnem orientacijskem pohodu. Velik poudarek so namenili varnosti na odpravi, zato smo obnovili prvo pomoč, se pogovorili o primerni opremi na odpravah in o ukrepih ob morebitnih vremenskih nevarnostih. Kot bodoči voditelji odprav so načrtovali tudi primer štiridnevne odprave za udeležence posameznih stopenj ter naše sposobnosti načrtovanja preverili na krajši odpravi v okolici Predoselj.

Izkušnja je mladim zlatnikom omogočila, da razvijajo svoja znanja in spretnosti, ki jih potrebuje vsak dober mladinski voditelj. Udeleženci tečaja verjamejo, da jim je Misija MEPI predstavila možnosti, s katerimi program omogoča nadaljni razvoj tudi po zaključku zlate stopnje. Sveže izkušnje so jih navdale z novo voljo in zagnanostjo, da premagajo vse težave, ki jim prihajajo na proti.

Preberite več o pozitivnih učinkih programa MEPI ali pa si prenesite brošuro Measuring the Award Impact, ki jo je izdala Fundacija Mednarodnega priznanja za mlade (The Duke of Edinburgh’s International Award Foundation).

Vir in foto: MEPI