Kultura

MKC Maribor gosti odmevnega uličnega umetnika 3D Filipa

9. 11. 2020 avtor: MKC Maribor

Pred Mladinskim kulturnim centrom Maribor na območju Kulturnega centra Pekarna te dni nastaja prvi trajni 3D grafit v regiji, ki ga ustvarja priznani hrvaški umetnik in nosilec rekorda v Guinessovi knjigi rekordov za najdaljšo anamorfno sliko na svetu – Filip Mrvelj alias 3D Filip.

Najnovejša umetnina 3D Filipa bo odslej krasila prostor pred Hostlom Pekarna in upravno stavbo MKC Maribor ter ponudila še eno edinstveno umetniško točko, ki vabi v Kulturni center Pekarna. Z njo bo nadarjeni umetnik pustil svoj pečat tudi v Mariboru, kamor bo prva stalna 3D poslikava v SV delu Slovenije odslej vabila na ogled.

Projekt je nastal v sodelovanju s samostojno mariborsko kulturno producentko Tanjo Cvitko, Filip pa jih ni prepričal zgolj z ustvarjalnostjo, temveč tudi zaradi njegovih številnih podvigov in dosežkov, s katerimi si je ustvaril široko prepoznavnost na mednarodnem nivoju – med drugim je nosilec svetovnega rekorda za najdaljšo anamorfno sliko na svetu (Guinessova knjiga rekordov 2013, rekord je bil od takrat že izboljšan) in pobudnik odmevnega projekta Vukovart s katerim že četrto leto mesto Vukovar spreminja v prestolnico vizualnih in drugih povezanih umetnosti, z lokalnimi in gostujočimi umetniki.

S tem bo odslej tudi Maribor na zemljevidu njegovega ustvarjanja, hkrati pa projekt ponovno izpostavlja pomembnost, lepoto in umetniško vrednost ulične umetnosti ter grafitiranja.

Marja Guček, direktorica MKC Maribor, je o umetniku povedala: “V zadnjem letu se v Mariboru več govori o grafitih, grafiti se počasi prepoznavajo kot oblika umetnosti, neke vrste galerij na prostem, ki lahko doprinesejo tudi k razvoju kulturnega turizma. Že sedaj poznamo veliko primerov mest v naši bližini, v katerih obiskovalci poiščejo, ponavadi večje umetniške grafite – murale, samo zato, da naredijo fotografijo pred njimi ter z objavo le te posredno promovirajo tudi mesto. Na MKC Maribor smo že dlje časa razmišljali o tem, da bi prostor pred stavbo izkoristil za večji talni 3D grafit, ki pri nas še niso razširjeni. Po poizvedovanju v Sloveniji nismo našli grafitarja, ki bi v preteklosti že izdeloval večje 3D talne grafite, zato smo k sodelovanju povabili Tanjo Cvitko, ki v Mariboru vodi grafiti sprehode, prav tako pa je povezana z nekaterimi grafiterji v tujini. Zelo hitro smo se ujeli s Filipom, ki v teh dnevih končuje grafit, želimo pa si, da v naslednjem letu sodelovanje nadaljujemo z novim muralom, ki bo tega vsebinsko nadgrajeval.”

Vir: MKC Maribor