Kultura

Mlad.si in 58. Festival Borštnikovo srečanje: V Tovarno utopije na robotski namizni nogomet!

23. 5. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
Tovarna utopije

Tovarna utopije skupaj s pripovedovalskim programom Tovarna prihodnosti vse od 3. maja pa tja do 2. junija v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje gostuje v Kibla Portalu na Valvasorjevi ulici – na edinstveni lokaciji, ki je kot ustvarjena za interaktivno razstavo. Kjer se danes nahaja razstavni prostor, so bili namreč nekoč prostori slovite tekstilne tovarne, prav to industrijsko vzdušje pa Tovarni utopije vdihne prav posebno avtentičnost.

Tovarna utopije
Tovarna utopije

Interaktivna razstava Tovarna utopije je nastala v produkciji češkega Gledališča DRAK ter je avtorsko delo Tomáša Jarkovskega in Tereze Vašíčkove.

Tovarna utopije je sestavljena iz šestih postaj – inštalacij šestih avtorjev, ki so navdih črpali iz utopičnih motivov literarnih del češkega pisatelja in scenarista Karla Čapka. Slednji je pomemben pečat pustil predvsem v znanstvenofantastični literaturi, ki spretno združuje tehnološke motive z družbenimi problemi, še kako aktualnimi tudi danes, Čapek pa je kot prvi uporabil tudi besedo robot.

Tovarna utopije
Tovarna utopije

V alternativno resničnost v Tovarno utopije

V Tovarno utopije sem se, ne povsem vedoč, kaj pričakovati, podala tudi sama, in za tisto uro in pol utopičnega doživetja se je zazdelo, da sem res vstopila v neko alternativno resničnost, polno industrijskih zvokov, opozoril o družbeni odgovornosti, moči tehnologije …

Po uvodni predstavitvi, kjer vsak od obiskovalcev prejme novo – tovarniško identiteto, se gledalci v skupinicah razpršimo in si ogledamo šest inštalacij.

Ne le ogledamo, ampak zares doživimo. Vse od poganjanja posebnega pedalina, ki pred nami ustvari preplet vodnega pršca, videoprojekcije in glasu pripovedovalca do robotskega namiznega nogometa, iskanja napisov, zapisanih z nevidnim črnilom do močeradskega muzeja, sporočil prihodnosti in jasnih Čapkovih citatov na zidovih Kibla Portala, ki že sami po sebi ujamejo gledalčevo pozornost in ga prisilijo k razmišljanju.

»Ljudje nikoli ne dojemajo kot skrivnostno kar jim služi ali koristi, ampak le kar jim škodi ali jih ogroža.« Ta citat iz Čapkovega dela Vojna z močeradi, ki je bil odtisnjen na enem od belih zidov, se mi je še posebej vtisnil v spomin.

Spremljajoča pripoved nas iz sedanjosti popelje v preteklost, preko Čapkovih literarnih idej del Tovarna absolutnega, Krakatit, Vojna z močeradi, R.U.R. in Primer Makropulos, ki z inštalacijami Gledališča DRAK na poseben način zaživijo, pa preko sedanjosti v prihodnost.

Po koncu celotnega kulturno-umetniškega doživetja gledalec prostran tovarniški prostor Kibla Portala zapusti nekoliko zamišljen in z dejavu občutkom. Literarna dela Karla Čapka so namreč nastala v prvi polovici 20. stoletja, toda številni poudarki, ki jih je avtor napravil in so v inštalacijah dobili svojo fizično podobo, se zdijo še kako zelo relevantni tudi za današnji čas.

Tovarna utopije skupaj s pripovedovalskim programom Tovarna prihodnosti, ki ga izvajajo knjižničarji_ke Mariborske knjižnice, je nekaj, kar morate preprosto doživeti sami. To ni gledališče, kjer bi dogajanje spremljali v mehkem naslanjaču.

Tovarna utopije je gledališče, kjer obiskovalec postane delavec preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, aktivni soustvarjalec razstave, od katerega je odvisno, kakšno sporočilo bo zapustil prihodnjim rodovom, kako bo proti nasprotniku odigral partijo robotskega namiznega nogometa in ali pod vplivom umetne inteligence kriv za dramatičen in eksploziven konec zvočne igre.

Tovarna utopije
Tovarna utopije

Izkoristite še zadnjo priložnost za ogled Tovarne utopije, ki bo že to nedeljo, 28. maja 2023, ob 10. uri v Kibla Portalu! Vstopnice najdete tukaj.