Kultura

Mlad.si in Fuga: nagrajena predstava Tamo gde pevaju

12. 7. 2023 avtor: Uredništvo
Koncert tamo gde pevaju

V Gledališče Koper in na poletno koncertno prizorišče ob morju se je na Fugo – Festival uprizoritev, glasbe in akademij, ekipa portala mlad.si vrnila tudi v torek, 11. julija 2023, v pričakovanju predstave Tamo gde pevaju, Fakultete dramske umetnosti Beograd, in koncertov Freedom Fighters in freekind.

Tamo gde pevaju

Tokrat smo se ogledali predstavo Tamo gde pevaju, diplomsko delo Đorđa Nešovića na Oddelku za gledališko in radijsko režijo Fakultete dramskih umetnosti v Beogradu, ki bila na festivalu BAŠTeAtar v Kragujevcu dvakrat nagrajena: za vizualno podobo predstave in za najboljšo moško vlogo (Nikola Voštninić).

V pričakovanju predstave Tamo gde pevaju
V pričakovanju predstave Tamo gde pevaju

Po sprejetju predloga o najemanju mladih v države Evropske unije se skupina prijateljev zbere, da bi preživeli zadnji skupni večer in proslavili rojstni dan enega od prijateljev. Pet jih je podpisalo pogodbo in odhajajo iz Srbije za 15 let. Dramski zaplet je prepreden z intervjuji, ki potekajo 15 let kasneje, ko potečejo pogodbe.

Za razliko od ponedeljkove predstave, ki je s plesom in interpretacijo pozornost usmerila v intimni svet posameznika in ga spodbudila k raziskovanju lastnih občutkov, je včerajšnja predstava s prepričljivo igro in dialogi mladih igralcev kritičen pogled usmerila navzven, v družbo. V ospredje je postavila pogled mladih, ki se v svoji državi pogosto počutijo ujete in se ozirajo navzven v iskanju boljših možnosti, za katere se pogosto izkaže, da niso vedno tako sanjske, kot se zdijo na prvi pogled.

Mlad.si v občinstvu

Tudi tokrat smo si na koncertu vzeli čas in poklepetali z obiskovalci. Kaj pa so o predstavi in festivalu povedali mladi tokrat?

Na današnji predstavi je bilo čutiti res dobro energijo občinstva, dvorana je bila polna in res je lepo videti, da so taki kulturni dogodki sprejeti s strani mladih in lokalnega občinstva tudi izven prestolnice. Lahko bi naredili še več na področju decentralizacije, da bi podobni festivali prišli tudi v manjše kraje po Sloveniji“, je povedala obiskovalka iz manjšega kraja v Obalno-Kraški regiji, ki pogreša kulturno dogajanje v lastnem kraju.

Koncert freekind.
Koncert freekind.

Predstava je bila danes kar čustvena, zaradi konteksta Balkana in skupne zgodovine mi je vzbudila neko nostalgijo. Čeprav je bila vezana na specifičen kontekst Srbije, se jo da aplicirati tudi na naš kontekst, saj imamo tudi pri nas mladi pogosto občutek, da je drugje boljše in da tukaj nimamo dobrih priložnosti.

Ne zamudite tudi ostalih gledaliških predstav na festivalu FUGA 2023

Oprostite, je li infuzija keto-friendly? (Dramska akademija Zagreb, HR), sreda, 12. julij, ob 20.00 uri

Draga naša Jelena (Akademija umetnosti univerze v Banjaluki), četrtek, 13. julij, ob 20.00 uri

Svinje (Dramski studio Umag, HR), petek, 14. julij, ob 20.00 uri

Krik: prvi glas (AGRFT UL, SI), sobota, 15. julij, ob 20.00 uri

Vsak večer bodo po brezplačnih gledaliških predstavah v Gledališču Koper na Ukmarejevm trgu potekali koncerti mladih lokalnih in tujih glasbenikov. Koncertni spored najdete na spletni strani Gledališča Koper.

Več informacij o festivalu najdete tudi na njihovem Facebook in Instagram profilu.

Organizatorja mednarodnega festivala FUGA sta Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.