Kultura

Mlad.si podcast: Na križišču mladosti z Borom Ravbarjem, mladim režiserjem

30. 6. 2023 avtor: Uredništvo
intervju Bor Ravbar

Na 58. Borštnikovem srečanju smo si ogledali gostujoči avtorski projekt študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, ki so ob zaključku dodiplomskega študija ustvarili gledališko predstavo Nekje daleč nekaj bo.

Na pogovor o vsebinskih izhodiščih in sporočilih predstave, priložnostih za razvoj mladinske uprizoritvene ustvarjalnosti in vlogi mladih kulturno-umetniških ustvarjalcev v sodobni družbi smo v peti epizodi podcasta mlad.si Na križišču mladosti povabili mladega režiserja Bora Ravbarja. Dotaknili smo se tudi vprašanj, ki so jih mladi gledališčniki naslovili v predstavi: kaj je revolucija naše generacije, kdo vse so tirani našega časa, kakšna so sredstva upora?

Za pokušino delimo nekaj drobcev pogovora z mladim režiserjem, v katerih opisuje dojemanje svoje vloge kot mladega kulturno-umetniškega ustvarjalca:

»Mislim, da je to, da smo oziroma bomo diplomirali na Umetniški akademiji, že takoj nek privilegij, ki ga imamo. Imamo priliko biti na teh pozicijah. Jaz imam recimo priliko iti v teater in prositi, da me angažirajo. In če me angažirajo, bom imel priliko na velikem ali pa malem odru govoriti o nečem. In to je odgovornost. To zdaj ne pomeni, o, kaj pa zdaj jaz rad povedal o sebi, to se meni zdi brez zveze in mislim, da veliko mladih moje generacije razmišlja na ta način. Mi moramo razumeti svojo pozicijo in jo poskusiti čim bolj izrabiti v čim boljši namen.«

»Nagovarjanje šibkejših skupin ljudi ali depriviligiranih skupin ljudi, poskus nekega opolnomočenja ali vsaj poskus vršitve pritiska na skupine ljudi, ki imajo moč …«

»Poskusimo to, kar gledamo in vidimo, osmisliti.«

Kaj vse sporoča predstava?

Kaj bi rekel za mlade kulturno-umetniške ustvarjalce, kako sami razumete to svojo vlogo v družbi?

Ali imate v tem trenutku mladi dovolj priložnosti, da vstopate v kulturno-umetniško okolje?

Kaj pa potem, ko niste več pod okriljem Akademije?

Kaj za slovensko gledališče pomeni Borštnikovo srečanje?

Kaj je revolucija naše generacije, kdo so tirani naših časov …?

Odgovore na ta in druga vprašanja izveš v podcastu, ki je dostopen tudi na spletni platformi SpotifyApple podcastsAmazon music in ostalih platformah za predvajanje.