Izobraževanje / Prostovoljstvo

Mlade je potrebno vprašati: “Kaj te zanima, s čim se rad ukvarjaš?”

27. 2. 2019 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Društvu Center za pomoč mladim (CPM) dajejo velik poudarek na izobraževanje prostovoljcev. Na CPM se nagibajo k temu, da “so programi, ki jih soustvarjamo in izvajamo kvalitetni in strokovni, zato se s prostovoljci vsak mesec izobražujemo na različne teme.”

18. februarja so skupaj s prostovoljci izvedli izobraževanje na temo motivacija in cilji. Skozi lastne izkušnje glede tega, kaj so sami potrebovali, ko so bili mladi, so se vprašali kaj je tisto, kar si v življenju želimo in kaj nas je spodbudilo k takim željam. Izobraževanje so želeli narediti čim bolj uporabno, zato so ugotavljali kako lahko pomagajo mladim pri postavljanju ciljev in iskanju motivacije.

Prišli so do ugotovitev, da je potrebno mlade spodbujati k udeležbi različnih aktivnosti in raziskovanju ter jih motivirati k udeležbi različnih projektov in programov. Mlade je potrebno vprašati: “Kaj te zanima, s čim se rad ukvarjaš?” Tako bodo lažje ugotovili, kaj je tisto, kar jih veseli, kaj je tisto v čemer uživajo. Na ta način se bodo lažje odločili kaj bi želeli delati, študirati in tako odgovarjali na svoje potrebe in ne na zahteve družbe. 

Poleg tega so ugotovili, da izvajajo program, kjer mladi lahko raziskujejo svoje cilje, med drugim deluje pri njih karierni center, kjer imajo mladi priložnost spoznati različne poklice. Predvsem pa je pomembno, da se z mladimi pogovarjajo, tako v vlogi starša, kot v vlogi prijatelja, učitelja, profesorja, mladinskega delavca. Ko mladi enkrat ugotovijo, kaj je tisto, kar jih veseli in v čem uživajo, pride tudi motivacija. 

Več o delavnicah in programu Centra za pomoč mladim najdete na njihovi strani.