Znanost

Mladi na 22. tekmovanju Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

26. 6. 2020 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Junija se je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v sodelovanju s centrom GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma, odvilo že 22. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom SLADKO ŽIVLJENJE, ki je tokrat potekalo na daljavo, v obliki spletne predstavitve in srečanja. Za letošnje tekmovanje je ZOTKS razpisala temo, ki je vsebinsko povezana z raziskovanjem rabe sladkorja in drugih sladil na Slovenskem nekdaj in danes.Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije.

Mladi raziskovalci so bili povabljeni, da raziščejo, katera sladila in v kakšne namene so jih nekdaj uporabljali ljudje na Slovenskem. S svojimi nalogami so izkazali znanje in voljo, da raziskujejo področja, ki povezujejo preteklost s sedanjostjo in ob tem iščejo rešitve, ki bi pripomogle k zmanjšanju pojavnosti bolezni, ki jih povzroča sladkor. Mladi so bili usmerjeni v gastronomsko pripravo jedi, ki so jih pripravljali nekdaj in bi jih bilo mogoče vključiti tudi v današnjo prehrano obenem pa so iskali rešitve, ki se ponujajo v pripravi sladic z manj sladkorja. Iz predstavljenih raziskovalnih nalog je mogoče tudi sklepati, da so v preteklosti pri nas sladkor in sladka živila uživali manj pogosto kot danes in da se mladi zavedajo problematike uživanja prevelikih količin sladkih živil.

V kategoriji srednjih šol so najboljšo nalogo z naslovom Sladko kisla rabarbara pripravile Maja Čemažar, Katja Klemenčič in Barbara Jesenovec (Biotehniški center Naklo, srednja šola). Nalogo so izdelale pod mentorstvom Marije Urankar.

Komisija je v kategoriji višjih strokovnih šol kot najboljšo prepoznala nalogo Melanije Deželak in Vanje Lazić (Abitura podjetje za izobraževanje, Celje), z naslovom Otroške sladkarije v preteklosti na Slovenskem. Nalogo sta študentki izdelali pod mentorstvom doc. dr. Elene Marulc.

S tekmovanjem želi ZOTKS dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.

Vir: Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)
Foto: Abitura