Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Mladi v okviru Kliše-ja potovali k priložnostim

19. 4. 2024 avtor: Uredništvo
mladi

Od 12. do 19. 4. po vsej Evropi poteka Evropski teden mladih. Klub litijskih in šmarskih študentov se v mesecu aprilu pridružuje nacionalni kampanji Mladinsko delo – aktivni za prihodnost in v ospredje postavlja (mednarodno) mladinsko delo, ki mladim odpira nove priložnosti brezplačnega pridobivanja kompetenc izven meja Slovenije.

V okviru akcije smo v petek, 12. 4., na klubu izvedli dogodek Evropska mobilnost za mlade: Potovanje k priložnostim. Na dogodku smo spoznali, katere vrste mednarodne mobilnosti mladim nudita programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Člani kluba so delili svoje zgodbe s študijske prakse v Rimu in študijske izmenjave na Madeiri.

Udeleženci so na dogodku imeli priložnost dobiti več informacij o možnostih pridobivanja znanja, izkušenj in kompetenc v drugih državah EU in slišati zgodbe vrstnikov, ki tovrstno izkušnjo že imajo. Mladi so z deljenjem edinstvenih trenutkov na izmenjavah navdušili mlade, da tudi sami stopijo v svet Evropske mobilnosti.

Na dogodku so sodelovali tudi mednarodna prostovoljca iz lokalnega Društva Lojtra in njuna koordinatorica. Mladi so tako imeli priložnost spoznati vrstnika iz Litve in Italije, ki v našem kraju opravljata prostovoljstvo, prav tako pa sta prostovoljca imela priložnost spoznati mlade iz lokalnega okolja.

Kaj so o dogodku povedali mladi?

»Pred dogodkom sem se zanimal za študijsko prakso v tujini. Vse informacije, ki sem jih dobil na dogodku, pa mi bodo koristile pri lastni odločitvi.«

»Lansko poletje sem se prvič udeležil mladinske izmenjave. Menim, da je to super način, da spoznaš prijatelje po Evropi in te spodbudi k potovanju in raziskovanju Evrope. Poleg tega pa imaš ljudi, ki ti posodijo kavč, ko potuješ.«

»Na dogodku sem spoznal, kateri programi mobilnosti še obstajajo, poleg študijske izmenjave. Razmišljam, da bi se čez nekaj let vključil v individualno prostovoljstvo v okviru programa Evropska solidarnostna enota.«

»Naučila sem se nekaj novega o mladinskem delu v tujini, spoznala mlade iz drugih držav in slišala informacije iz prve roke o izkušnjah vrstnikov z izmenjavami.«

Vabljeni, da se nam pridružite tudi na drugem dogodku, ki ga za vas pripravljamo v okviru Evropskega tedna mladih. V soboto, 27. 4., s pričetkom ob 11. uri bo na sedežu kluba Kliše (Valvazorjev trg 8, Litija) potekala delavnica Evropske volitve za mlade: preprosto in razumljivo.

Na interaktivni delavnici bomo raziskali osnove delovanja EU in vlogo Evropskega parlamenta kot ključnega demokratičnega organa EU, odgovornega za sprejemanje zakonodaje in predstavljanje interesov državljanov EU. Obenem pa se bomo osredotočili na spoznavanje pomena evropskih volitev.

Delavnica je namenjena vsem, ne glede na nivo znanja o delovanju EU. Prijave na delavnico zbiramo na povezavi.

logotip

Vir: Klub litijskih in šmarskih študentov