Aktivno državljanstvo / Kohezijska politika

Mladi za mir

27. 11. 2018 avtor: Mladi forum SD

Med 14. in 18. novembrom je v Berlinu potekala mednarodna konferenca “Youth for peace” v luči 100. obletnice konca prve svetovne vojne. Na konferenci, ki jo je organizirala Franco-German Youth office pod pokroviteljstvom predsednika zvezne republike Nemčije, Walterja Steimajerja in Francoskega predsednika Emmanuela Macrona, sta kot udeleženca prisostvovala tudi člana Mladega foruma, Nadja Emeršič ter Patrik Bole.

Dogodek, ki je združeval mlade iz več kot petdesetih držav, je bil namenjen oblikovanju idej za spodbujanje in krepitev svetovnega miru, ki so bile na koncu predstavljene in v knjižni obliki predane obema predsednikoma. Nadja in Patrik sta konferenco opisala kot svojevrstno, saj sta imela priložnost, da sta ob boku odprto-mislečih mladih sodelovala pri pogovorih o miru v Evropi in v svetu. Predvsem je bilo zanimivo opazovati iskren in sproščen pogovor o možnih rešitvah med mladimi, ki prihajajo iz medseboj konfliktnih držav.

Ob zaključku dogodka je v Deutscher Bundestagu potekala komemoracija posvečena žrtvam vsem vojn in totalitarnih sistemov, ki se je je prav tako udeležila delegacija mladih iz omenjene konference. Skupaj z veteranskimi organizacijami in francosko-nemskim političnim vrhom so se spomnili vseh tistih, ki so se borili za svojo zemljo in domovino. Izjemen pomen temu dogodku pa je dajalo predvsem dejstvo, da ga je skupno obeležil politični vrh držav, ki imata za seboj dolgo zgodovino vojskovanja in konfliktov, s širjenjem sporočila, da je tudi konflikte možno preseči s sodelovanjem.