Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Mojih šest mesecev prostovoljstva v Sloveniji

24. 6. 2024 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton

Prostovoljka Evropske solidarnostne enote Eni Isakaj iz Albanije je opisala svojo 6-mesečno prostovoljsko izkušnjo v Zavodu Novo mesto, enoti Mladinskega centra Oton.

“Z junijem je minilo šest mesecev, odkar sem začela svojo prostovoljno delo v Sloveniji. To obdobje je bilo zame pravo čustveno popotovanje v pozitivnem smislu. V tem času sem spoznala veliko mladih dijakov iz mesta in z njimi ustvarila vsebine za družabna omrežja kot je ʺMindful Tapʺ kanal na TikToku. Namen tega kanala je spodbuditi mlade k manjši in učinkovitejši uporabi digitalnih naprav. Skupaj z novomeškimi dijaki smo naredili video in intervjuje, v katerih smo raziskovali, koliko časa dnevno mladi uporabljajo telefon. Vse te pridobljene informacije od mladih so bile izjemno koristne tudi zame.

Udeležila sem se uvodnega usposabljanja za prostovoljce ESE, ki je potekalo v Termah Dobrna. Tam sem spoznala veliko takratnih prostovoljcev v Sloveniji. Skupaj s trenerji smo spletli nova prijateljstva in dobili informacije o naših odgovornostih in priložnostih, ki jih ponuja ESE program.

Imela sem priložnosti sodelovati v Erasmus+ izmenjavi ʺGledališče zaupanjaʺ. Mladinska izmenjava je potekala v Mladinskem centru Oton in je vključila mlade iz Novega mesta in Nemčije. Skupaj smo ustvarili gledališko predstavo, katere cilj je bil graditi zaupanje in okrepiti samozavest vseh udeležencev.

Kmalu po mladinski izmenjavi smo organizirali dva tabora ʺna OFFʺ. Udeleženci tabora so bili dijaki 2. letnika Biotehnične gimnazije Novo mesto. Vsem udeležencem sem predstavila projekt 3D Evropa in prek interaktivnih iger podala informacije o strukturi EU, njenih funkcijah in prihajajočih volitev. Skupaj z mladimi smo posneli kratke filme na temo demokracije v Evropi, parlamentarnih volitev in kako mladi vidijo svojo vključenost.

Za ta projekt sem oblikovala koncept, ustvarila plakate in pripravila delavnice za dijake novomeških srednjih šol. To je bil moj največji projekt v Sloveniji. Projekt 3D Evropa mi je bil še posebej pri srcu, saj mi je omogočil poglobljeno razpravo z dijaki o pomenu evropske demokracije za mlade. Vsi pogovori z mladimi so bili dragoceni in projekt je presegel moja pričakovanja.

Tako aktivnih šest mesecev že dolgo nisem doživela. Poleg zabave z novimi prijatelji, spoznavanje slovenske energične glasbe, odlične hrane in seveda tudi vina, sem si pridobila dragocene poklicne veščine na področju vodenja projektov, komunikacije in prilagajanja na delovnem okolju. Hvaležna sem tudi, da sem si v tem času pridobila več samozavesti pri izvedbi delavnice in spoznala svoje močne in šipke točke.

Ta izkušnja me je veliko naučila o sebi. Pred pol leta sem bila v Novem mestu sama in nisem poznala nikogar. Zdaj imam prijatelje in Mladinski center Oton je postal moj drugi dom. S sodelavci se zelo dobro razumem in sprejeli so me za svojo. Neverjetno je videti, kako te tako mala skupnost oblikuje. To lepo izkušnjo toplo priporočam vsakemu mlademu človeku, saj bo s prostovoljstvom postal bolj samostojen, samozavesten in se bo veliko naučil o sebi.”