Aktivno državljanstvo / EU zadeve

O EU tudi v novomeškem LokalPatriotu

1. 4. 2024 avtor: LOKALPATRIOT Novo Mesto
pogovor z nekdanjim evropskim poslancem

V ponedeljek, 25. marca, je v kavarni LokalPatriot v Novem mestu potekal dogodek “Klikni: naroči se na EU”. Dogodek je bil namenjen spodbujanju mladih k aktivni udeležbi v prihajajočih evropskih volitvah in boljšemu razumevanju priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja. 

Prvi del večera je bil namenjen pogovoru z nekdanjim evropskim poslancem Lojzetom Peterletom, ki je z nami delil svoje bogate izkušnje o Evropski uniji. Peterle je govoril o različnih izzivih in priložnostih, s katerimi se soočamo mladi v današnjem času. Njegova pripoved je bila navdihujoča in polna konkretnih primerov, kako lahko mladi aktivno prispevamo k oblikovanju evropskih politik. Zaupal nam je nekaj zanimivih zgodb iz časa svojega mandata, kako iz ideje pride do rezultatov.

V drugem delu večera se je voditelj Lovro Bukovec pogovarjal z Žigo Papežem, najmlajšim svetnikom v Mestni občini Novo mesto. Žiga je delil svoje izkušnje s programom Erasmus+ in svojo prakso v kabinetu evropske poslanke Irene Joveve. Njegova pripoved je bila izjemno zanimiva in navdihujoča. Papež je izpostavil, kako pomembno je, da se mladi aktivno vključujemo v politične procese in izkoristimo priložnosti, ki jih ponuja EU.

Papež je tudi poudaril, da je aktivno državljanstvo ključnega pomena za prihodnost Evrope. Mladi imamo moč, da oblikujemo politiko in odločamo o pomembnih vprašanjih, ki vplivajo na naša življenja. V času, ko se soočamo z izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalna transformacija in socialna pravičnost, je naša vloga bolj pomembna kot kdajkoli prej. Omenil je tudi pomembne programe, kot je Erasmus+, ki mladim omogočajo, da študirajo ali delajo v tujini, s čimer pridobijo dragocene mednarodne izkušnje in širijo svoja obzorja.

Erasmus+ je zagotovo eden najuspešnejših programov Evropske unije, saj je od svoje ustanovitve omogočil več kot 10 milijonov mladim, da izkusijo življenje in delo v drugi državi. Program ne prispeva le k izobraževanju in poklicnemu razvoju, temveč tudi k večji povezanosti in razumevanju med različnimi kulturami znotraj EU. Žiga Papež je poudaril, da so takšne izkušnje ključnega pomena za oblikovanje odprte in povezane Evrope, kjer mladi igrajo ključno vlogo.

Dogodek je bil organiziran tudi z namenom obeležitve bližajočih se evropskih volitev, ki bodo potekale od 6. do 9. junija 2024. Evropske volitve so priložnost, da državljani EU izberemo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Parlament sprejema odločitve, ki neposredno vplivajo na naše vsakdanje življenje, od okoljskih politik do digitalnih pravic. Zato je pomembno, da se mladi zavedamo svoje volilne pravice in jo tudi izkoristimo.

Osebno menim, da je tovrstnih dogodkov premalo in da bi morali biti pogostejši. Pogovori s strokovnjaki in mladimi politiki nam lahko pomagajo bolje razumeti, kako deluje Evropska unija in kakšne priložnosti ponuja. Poleg tega takšni dogodki spodbujajo razpravo in kritično mišljenje, kar je bistvenega pomena za razvoj informirane in angažirane mladine.

Na koncu dogodka sem bil poln vtisov in novih spoznanj. Razmišljal sem o tem, kako lahko sam prispevam k boljši prihodnosti Evrope in kako lahko spodbudim svoje vrstnike, da storijo enako. Prepričan sem, da imamo mladi moč, da oblikujemo prihodnost Evrope in prispevamo k bolj povezani, pravični in trajnostni skupnosti.

Dogodek “Klikni: naroči se na EU” je bil odlična priložnost za spoznavanje priložnosti, ki jih ponuja EU, in za razmislek o naši vlogi v njej. Upam, da bo več mladih prepoznalo pomembnost aktivnega državljanstva in izkoristilo svojo priložnost na prihajajočih evropskih volitvah.

M. M.