Izobraževanje

Obvezne izbirne vsebine v Garaži

28. 2. 2024 avtor: Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe
mladi

Garaža je ustvarjalno-delovni prostor v Ajdovščini, ki je namenjen razvoju znanja in veščin, predvsem tehničnih in naravoslovnih smeri. Prostor je opremljen z različnimi orodji za ročno in strojno izdelavo izdelkov, kar omogoča raznovrstna praktična izobraževanja ter delavnice. V Garaži skupini mladih trenutno izdelujeta tricikel na električni pogon in osvežilni stroj za vroče poletne dni, navdušenci nad fiziko pa raziskujejo strukturo ribonukleinske kisline. Ključno vodilo Garaže je kreativno podjetniško razmišljanje ter povezovanje mladih z lokalnim gospodarstvom.

V Garaži se s svojimi učitelji pogosto oglasijo tudi dijaki, mnogi od njih se prvič v življenju srečajo s stroji za obdelavo lesa in prvič sami izdelajo lasten izdelek. Dijaki prvih in drugih letnikov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina so letos v Garaži v sklopu obveznih izbirnih vsebin spoznali 3D tiskalnik, lasersko gravirni stroj ter se preizkusili v ročnih motoričnih spretnostih, kot so vijačenje z ročnimi vrtalniki, brušenje, šivanje, pletenje.

mladi

“Meni je bilo zelo všeč 3D tisk in sicer zato, ker sem se o njem veliko naučil, na primer kako upravljati printer in kako zamenjati barvo filamenta. S pomočjo naučenega znanja sem izdelal nekaj lepih primerkov dvobarvnega žetona za nakupovalni voziček. Ko sem končal z izdelavo sem se pridružil izdelavi Jenge. Zanimivo mi je bilo, da je rob lesene kocke že po nekaj potegih z brusilnim papirjem postal gladek. Tako smo izdelali kocke, potem smo vanje vgravirali še logo Garaže. Za to smo potrebovali laserski gravirni stroj. Pričakoval sem, da bo to majhna mašina, pravzaprav je pa to velik stroj. Kocko smo postavili na mesto in že v nekaj sekundah je bil vanjo vžgan logo. Mislim, da je projekt Garaže zelo zanimiv in da pritegne vedno več ljudi. Meni je bila delavnica zelo všeč,”

je vtise strnil Valentin.

Spremljala jih je učiteljica multimedije Beti Bratina, ki se zaveda pomena ročnih spretnosti in znanja uporabe praktičnega orodja, zato se mlade trudi motivirati za sodelovanje v praktičnih aktivnostih. Dijaki so izdelali že omenjenje uporabne predmete – žetone za nakupovalni voziček, okvir z vrvicami in igro jenga ter zanjo sešili vrečo za shranjevanje iz recikliranih materialov. Igro jenga in okvir z vrvicami bodo uporabljali v družabnem kotičku na šoli. Dijaki so predmete izdelovali z navdušenjem.

mladi

“Najbolj mi je bil všeč laserski gravirnik, saj smo si lahko podrobno ogledali kako deluje in ga tudi sami preizkusili,”

je povedala Gaja.

“V Garaži mi je bilo zelo všeč to, da smo lahko počeli več stvari. Sama sem bila najbolj navdušena nad pletenjem obeskov iz matic in vrvice, saj si nisem mislila, da se lahko z maticami naredi  tudi kaj bolj ustvarjalnega,”

je dodala Anamarija.