Zabava in prosti čas

Poletni festivali v juliju

6. 7. 2023 avtor: Uredništvo
mladi na poletnem festivalu

Še nimaš načrtov za julij? Vroče poletne popoldneve in večere bodo popestrili različni poletni festivali po vsej Sloveniji. Na spodnjem seznamu najdeš julijske poletne festivale, razporejene po regijah.

Osrednjeslovenska

Film pod zvezdami

Kinodvor vsako leto v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad pripravi izbor premier in predpremier ter nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki so na ogled v letnem kinu pod zvezdami na dvorišču Ljubljanskega grada. Festival poteka od 13. julija do 5. avgusta, program pa si lahko ogledate tukaj.

64. Jazz Festival Ljubljana

Že 64. Jazz festivala Ljubljana, ki poteka med 5. in 7. julijem 2023, utrjuje koncept Parka kot živahnega programskega vozlišča. Ohranja tudi pristop, ki skozi manifestacije sodobnih (ob)jazzovskih praks prispeva h grajenju skupnosti – tako glasbene kot te, ki jo glasba povezuje. Kot vedno, z novostmi. Program festivala najdete tukaj.

Dobimo se pred Škucem

Festival Dobimo se pred Škucem bo letos potekal med 21. in 30. julijem 2023. Predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Več informacij tukaj.

Obalno-kraška

Mladifest

Med 20. julijem in 5. avgustom bo v Sežani, v so-organizaciji Kluba študentov Sežana in Mladinskega centra Podlaga v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana potekala že 28. edicija festivala Mladifest, ki združuje športne, kulturne in glasbene aktivnosti za mlade. Za nepozabno rock vzdušje v družbi največjih slovenskih bendov bodo poskrbeli Joker Out, MRFY, Vazz Live, Jet Black Diamonds in Ice on Fire. Za navdušence house-a in techna pa bo poskrbel Pulvers, ki se letos seli na novo lokacijo. Več o festivalu na njihovi Facebook strani.

Poletni kino na Krasu

Kosovelov dom v Sežani in Slovenska Kinoteka z Muzejem slovenskih filmskih igralcev v Divači za ljubitelje filma že več let organizirata Poletni kino na Krasu. Tudi letos s svojo pestro ponudbo različnih filmskih žanrov vabita filmske navdušence, da se jim med 7. julijem in 25. avgustom pridružijo pri gledanju filmov pod zvezdami. Spored filmov najdete tukaj in tukaj.

Festival uprizoritev, glasbe in akademij

Med 10. in 15. julijem 2023 bodo koprske ulice in trgi zaživeli v utripu poletnega Festivala uprizoritev, glasbe in akademij – Fuga, kjer se lahko mladi, ob spremljanju brezplačnega kvalitetnega gledališkega in glasbenega programa, spoznavate in družite z več kot 50 mladimi umetniki iz Ljubljane, Zagreba, Umaga, Banjaluke in Londona. Več informacij tukaj.

Goriška

Butik Festival

Butik, ki bo potekal med 13. in 16. julijem 2023, je festival elektronske glasbe, ki združuje glasbene entuziaste in čudovito pokrajino. Festival je s svojo butično kapaciteto idealna izbira za vse, ki iščejo nekaj sproščeno festivalsko atmosfero. Na Butiku bodo nastopila svetovno znana imena z močno podporo lokalnih talentov. Več informacij na njihovi spletni strani.

Festival Ale v Pale 2023

Med 21. in 23. julijem bo v Ajdovščini tretjič potekal festival Ale v Pale, ki bo predstavil prenovljeno, tridelno obliko festivala. Več informacij na Facebook dogodku.

Glasbe sveta/Musiche dal Mondo 2023

Festival, ki se bo odvil med 18. in 28 julijem na Gradu Kromberk in v Villi Attems v Ločniku (IT), tokrat prinaša pet večerov v družbi svetovno priznanih glasbenih mojstric in mojstrov različnih generacij.   Posebej izpostavljajo sodelovanje s festivalom Sexto Unplugged iz Pordenona (IT) in Kinom Šiska iz Ljubljaneki prinaša koncert predstavnikov sodobne arabske psihedelije AI-Qasar v družbi pronicljive sudansko-ameriške vokalistke Alsarah! Na festivalu se bodo predstavili tudi legendarni ameriški jazz kitarist Marc Ribot, svetovno priznani bolgarski klarinetist lvo Papasov and His Wedding Band, slovenski predstavniki imaginarnega folka Širom, francoski raziskovalci mediteranskega in sicilijanskega »soula« CRIMI, tržaška mojstrica flamenko kitare Anna Garanoin ikonični neapeljski saksofonist James Senese JNC.

Sajeta Art&Music Festival

Mednarodni Sajeta Art&Music Festival, ki med 5. in 7. julijem poteka v Tolminu, povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, od katerih osrednje mesto zavzema glasba. Program je sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Več informacij in program najdete tukaj.

Tolminator

Tolminator je nov festival metal scene, ki bo v Tolminu potekal med 25. in 29. julijem, in bo združili vse pozitivne elemente glasbe in neokrnjene narave v popolnoma novo festivalsko izkušnjo na najbolj spektakularni festivalski lokaciji v Evropi. Več informacij o festivalu na njihovi spletni strani.

Primorsko-notranjska

Festival plavajoči grad

220 koncertov, predstav in drugih nastopov na 17 vizualnih prizoriščih v osrčju snežniškega parka se bo odvilo med 27. in 30. julijem 2023. Festival plavajoči grad je predstava, ki traja 4 dni in 3 noči, je world na plavajočem odru, je jazz v jami, elektronika v gozdu, lutke v grajski kleti, cirkus nouveau ob potoku ali sodobni ples na skalah ter mnogo več. Kaj vse, preverite na njihovi spletni strani.

25. festival drugačne glasbe Trnje

V petek, 7. in soboto 8. julija 2023 bo v Trnju pri Pivki potekal festival Trnje. Program festivala preverite tukaj.

Gorenjska

Kulinarični festival KUL petek

V Kamniku vse ljubitelje kulinarike ter gurmane vabijo na petkove kamniške kulinarične večere, ki bodo potekali od petka, 7. julija, do 25. avgusta. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

Prešerno poletje

Tudi to poletje se bodo ulice Kranja od junija do septembra napolnile s čarobno energijo koncertov, kulturnih, kulinaričnih užitkov ter športnih in ostalih dogodkov. Julijski program preverite tukaj.

Blejsko poletje 2023: Blejski dnevi

Od 29. junija do 27. avgusta vrsto prireditev na prostem pripravljajo tudi na Bledu. Prireditve, ki bodo brezplačne za vse obiskovalce, so tematsko razporejene glede na zvrst glasbe in prizorišče. Program festivala pa najdete tukaj.

28. Festival Bled

festival Bled, ki poteka med 1. in 20. julijem je mednarodni glasbeni festival, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza. Več informacij in program najdete tukaj.

Četrtki na trgu

Julijski četrtki so v Radovljici rezervirani za večerno druženje ob dobri hrani in glasbi. Vsak četrtek v juliju se bo tako na trgu odvijal rokodelski sejem, zvečer pa koncerti in kulinarika z Okusi Radol’ce. Več informacij tukaj.

Podravska

Olimpijski festival evropske mladine

Maribor bo med 23. in 29. julijem zaživel v športnem duhu Olimpijskega festivala evropske mladine, ki predstavlja največji večpanožni športni dogodek v zgodovini države. Festival je za mlade športnike (14-18 let) izjemna priložnost, hkrati pa omogoča povezovanje športa, kulture in narodov. Več informacij o festivalu tukaj.

Kino brez stropa

Za ljubitelje kina na prostem bo na Ptuju med 20. julijem in 20. avgustom v četrtkih, petkih in sobotah potekal letni kino s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami. Nekatere izmed projekcij bodo pospremljene s koncerti in dodatno ponudbo. Spored projekcij najdete tukaj.

Festival Art Stays

Festival Art Stays, ki bo na Ptuju potekal med 6. julijem in 17. septembrom spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope. Enaindvajseta edicija Art Stays-a nosi naslov VOYAGE (Potovanje) in obravnava več tematskih sklopov, v katerih  potovanja razumemo kot del umetniškega izražanja. Več informacij tukaj.

Jugovzhodna Slovenija

Festival Novomeško poletje

Festival novomeško poletje je festival, ki se na skrbno izbranih lokacijah okoli središča Novega mesta odvija od 7. julija do 26. avgusta in na katerem se zvrstijo tako lokalni kot drugi glasbeniki, v katerih so organizatorji prepoznali tisto nekaj več. V letu 2023 bo potekal v sedmih poletnih večerih, ki so jih tokrat zapeljali tudi mednarodno. Program najdete na spletni strani.

Savinjska

Festival Pivo in cvetje Laško

Festival Pivo in cvetje Laško je največji in najstarejši turistični dogodek z neprekinjeno tradicijo, ki tudi letos med 14. in 16. julijem obljublja najboljšo festivalno izkušnjo! Med nastopajočimi letos najdemo Joker Out, Šank rock, Magnifica, Big Foot Mamo, Žana Serčiča in druge. Program lahko preverite tukaj.