EU zadeve

Pomembne novice za delavske pravice!

19. 3. 2024 avtor: Sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih – Mladi Plus
banner

V ponedeljek, 11. marca, je bila sprejeta evropska direktiva, ki bo izboljšala delovne pogoje za platformne delavce! Direktiva predstavlja pomembno prelomnico, saj bodo na njeni podlagi vse države članice EU morale v nacionalno zakonodajo implementirati pomembna določila, ki bodo platformnim  delavcem končno zagotovila osnovne delavske in socialne pravice.

Direktiva bo platformnim delavcem prinesla:

Prav tako bodo morale platforme pristojnim državnim organom sporočiti:

Poleg tega bodo države članice dolžne sprejeti ustrezne ukrepe za spodbujanje vloge socialnih partnerjev in uveljavljanje pravice do kolektivnih pogajanj pri platformnem delu.

Prizadevanje skupin, ki se borijo za pravice platformnih delavcev, je obrodilo sadove. Ljudski lobi je bil močnejši od platform in njihovih plačanih politikov! V procesu so bili vključene številne platformne delavke in sindikati, tako po Evropi, kot tudi po svetu. Slednji so z upanjem gledali na odločitev, saj bo v tem primeru EU postavila nov standard, ki se bo, upajmo, prenesel tudi k njim.

Ta dokument je rezultat dolgotrajne pogoltnosti in izkoriščanja platformskih korporacij, številnih pomanjkljivosti trenutnega stanja platformnega dela in truda aktivističnih, sindikalnih ter sodnih bojev za delavske pravice platformnih delavcev širom po Evropi. Zato si v Sindikatu Mladi plus v duhu slednjega želimo ambiciozno uvedbo te direktive v slovensko zakonodajo, ki bo platformnim delavcem prinesla tisto, kar jim je bilo do sedaj odvzeto, dostojanstvo in dostojne delovne pogoje!