Evropsko leto mladih / Mladinski dialog

Postanite soustvarjalci evropskega leta mladih!

3. 3. 2022 avtor: Uredništvo
postanite soustvarjalci leta mladih

Z letom 2022 smo vstopili v evropsko leto mladih, ki predstavlja ključni trenutek za razširjanje in delitev priložnosti za mlade, njihovo aktivno udejstvovanje ter vzpostavitev aktivne vloge mladih pri grajenju bolj vključujoče, zelene in digitalne Evrope.

V povezavi s tem so cilji evropskega leta mladih:

Na nacionalni ravni Urad RS za mladino, Movit, Nacionalna agencija EU programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, Mladinski svet Slovenije ter Mreža MaMa že načrtujemo skupne aktivnosti in sicer osrednji dogodek v mesecu maju 2022 ter več regijskih dogodkov, o katerih vas bomo sproti obveščali in povabili o sodelovanju.

Ker pa je namen evropskega leta mladih med drugim tudi prispevanje k boljšemu razumevanju priložnosti, ki so na voljo mladim na ravni EU, nacionalni, regionalni ali lokalni ravni, je Evropska komisija na Evropskem mladinskem portalu ustvarila poseben razdelek, namenjen evropskemu letu mladih, ki bo v letošnjem letu ostal glavni komunikacijski kanal na ravni EU. Glavni element razdelka je zemljevid z aktivnostmi, ki potekajo v okviru leta, na katerega lahko tudi vi dodate svoje aktivnosti. Vnesete lahko vsakršno aktivnost, ki je povezana z zasledovanjem ciljev evropskega leta mladih. Lahko je to npr. konferenca, pobuda, izobraževanje, usposabljanje, raziskava, promocijska aktivnost, mednarodno sodelovanje …  Dovolj je le, da je aktivnost povezana z mladimi in da je skladna s cilji evropskega leta mladih.

Glavni komunikacijski portal na ravni Slovenije bo spletni portal Mlad.si, osrednje mladinsko komunikacijsko informacijsko središče. Portal je namenjen mladim, mladinskim organizacijam, posameznikom, ki delajo z mladimi in širši javnosti ter prenosu informacij znotraj sektorja in predstavljanju dobrih praks. V evropskem letu mladih bo opravljena celovita prenova portala v skladu s spreminjajočimi se željami in potrebami mladih. Poleg rednega obveščanja o dogodkih in aktivnostih ter poročanja o napredku in zaključkih evropskega leta mladih, bo portal mladim ponudili priložnost, da je njihov glas slišan – v uredništvo portala bodo vključeni mladi dopisniki s cele Slovenije, ki bodo tako dobili priložnost, da delijo svoje zgodbe. V Evropskem letu mladih bo portal mlad.si tudi prenovljen in bolj zanimiv za mlade, ki bodo lahko enostavno in ažurno dostopali do informacij ter priložnosti, ki jim ponuja mladinski sektor in družba.

Na voljo je tudi uradni logotip leta, ki je bil preveden v vse evropske jezike in ga lahko pretočite tukaj. Spodbujamo vas, da ga uporabite pri aktivnostih, namenjenih mladim in komunikacijskih dejavnostih, ki prispevajo k uresničevanju ciljev evropskega leta mladih. Prav tako vas vabimo, da svoje objave na socialnih omrežjih v povezavi z letom mladih označite s #EuropeanYearOfYouth.

Veselimo se predstavitve vaših aktivnosti in se veselimo skupnega ustvarjanja novega poglavja zgodbe, ki bo prinesla nov navdih in zagon mladim po vsej Evropi. Tudi in predvsem na lokalnih ravneh.

Vir: Movit, URSM, Mreža MaMa, MSS