Evropsko leto mladih / Mladinski dialog

Pregled dogodkov in aktivnosti evropskega leta mladih v Sloveniji v letu 2022

4. 3. 2022 avtor: Uredništvo
pregled dogodkov in aktivnosti

Kot je že znano, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen leto 2022 razglasila za evropsko leto mladih. V letošnjem letu bo tako glas mladih postavljen v ospredje, izpostavljene pa bodo tudi za mlade relevantne tematike, med drugimi s področja zdravja in dobrega počutja mladihizobraževanjazaposlovanjaokoljaparticipacije in kulturnega udejstvovanja, ter izzivi, s katerimi se mladi srečujejo.

Da bo v evropskem letu mladih slišan glas mladih iz cele Slovenije, bodo poskrbele različne mladinske organizacije, med drugimi tudi 30 mladinskih centrov po Sloveniji.

Mladi lahko pričakujete projekte in aktivnosti v mladinskih centrih s področja kultureaktivnega državljanstvatrajnostnega razvoja in izobraževanja. Da bi mlade resnično postavili v ospredje, pa se mladi dogodkov ne bodo zgolj udeleževali, vendar bodo povabljeni tudi k so organizaciji le-teh.

Prvi dogodki se bodo pričeli odvijat v mesecu marcu in sicer posvetovanja za pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino. Regijska posvetovanja bodo potekala v partnerskem sodelovanju med Uradom RS za mladino, NA MOVIT, Mladinskim svetom Slovenije in Mrežo MaMa. Mladi boste na regijskih dogodkih dobili priložnost za sooblikovanje svoje prihodnosti in tako prispevali pri pripravi glavnega dokumenta za mlade v Sloveniji, za obdobje naslednjih 9 let.

Izvedenih bo 12 regijskih posvetovanj in predstavljamo okrvirne datume dogodkov:

Napovedujemo tudi osrednji dogodek za mlade – Festival mladih, ki bo v Ljubljani in sicer,  v petek, 27. maja 2022. Na dogodku v maju bomo skupaj z mladimi proslavili Evropsko leto mladih 2022. Več podrobnosti o dogodku sledi kmalu.

Poleg dogodkov bo v sklopu evropskega leta mladih potekala tudi celovita prenova spletnega portala mlad.si. Tako bomo portal posodobili in prilagodili mladim uporabnikom ter njihovim željam. Trenutno je še vedno odprt spletni vprašalnik, kjer lahko izraziš svoje mnenje o trenutnem portalu in vizijo novega. Poleg prenove pa bo letošnja novost na portalu tudi vključevanje mladih dopisnikov iz 12 slovenskih regij. Mladi bodo lahko delili svoje zgodbe in zgodbe svoje regije ter tako poskrbeli, da bo njihov glas slišan. Več o sodelovanju mladih dopisnikov lahko prebereš v odprtem pozivu.

Za več informacij o aktivnostih in dogodkih evropskega leta mladih redno spremljaj mlad.si, saj vas bomo prek portala redno obveščali in poročali o vseh relevantnih novicah o evropskem letu mladih.