Mednarodni dan mladih: dan, ko vidimo kje smo in kam želimo

12. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Preoblikovanje izobraževanja – to je geslo letošnjega Mednarodnega dneva mladih. Po podatkih Združenih narodov je trenutno na svetu 1,8 milijarde mladih. To je največja populacija mladih do zdaj. Več kot polovica vseh mladostnikov pa nima osnovnih bralnih in matematičnih veščin, kljub temu, da jih večina obiskuje šolo. Statistični podatki opominjajo, da so za povečanje vključenosti in dostopnosti izobraževalnih sistemov še vedno potrebne pomembne spremembe.

Kakšne pa? To je svojevrsten izziv. Izobraževanje mora voditi do učinkovitih učnih rezultatov, ne le za prihodnost dela in življenja, pač pa tudi za možnosti in priložnosti, ki jih prinašajo stalne družbene spremembe.  Izobraževanje ima ključno vlogo pri pospeševanju napredka, pa naj gre za izkoreninjenje revščine, zdravje, enakost spolov, dostojno delo in razvoj, večjo vključenost ali podnebno stabilnost.

Mednarodni dan mladih obeležujemo od leta 2000, na pobudo Generalne skupščine OZN, z namenom ozaveščanja o izzivih, s katerimi se srečujejo mladi. Generalni sekretar OZN António Guterres je ob tej priložnosti dejal: “Danes praznujemo mlade, organizacije, ki jih vodijo mladi, vlade in druge, ki si prizadevajo za preobrazbo izobraževanja in dvig mladih povsod.”

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: OZN