Okolje in trajnost

Prvi reševalni kinološki izpiti v Pomurju, sodeloval tudi tim Prlekije

29. 8. 2023 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje
kinološki izpiti

Na prvih reševalnih kinoloških izpitih v pomurski regiji, ki so potekali v okviru Kinološke zveze Slovenije, Enote reševalnih psov v Sebeborcih, sta prvo stopnjo – pred izpit opravljala tudi član Mladinskega centra Prlekije, Rudi Stegmüller, kot kinološki reševalni vodnik z opravljeni izpiti v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, in mlada labradorka Samara.

Poslušnost s premagovanjem ovir sta opravila zelo uspešno ter dosegla kar 95 točk od 100. Ocenjevanje je izvedel mednarodni kinološki sodnik Marko Bručan. Sodelovala sta pod okriljem ŠKD-ERP Goričko, kjer se med drugim za reševalne kinološke naloge iz MCP-ja tudi usposablja belgijski ovčar Bean z licencirano reševalno kinološko vodnico Tamaro Brumen.

kinološki izpiti
Prvi kinološki izpiti v Pomurju, foto: Janko Korošec

V MCP-ju so se že leta 2019 odločili, da se pristopi k formiranju operativne Enote reševalnih psov delujoče v pomurski regiji, ki bo v končni fazi delovala v sklopu slovenskih sil zaščite in reševanja ter se v ta namen tudi povezali s Športnim kinološkim društvom Goričko.

Zamisel je takrat na podlagi javnega razpisa za razvoj socialnega podjetništva v Pomurju podprlo tudi Ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo. Šestmesečnega kinološkega reševalnega izobraževanja ter nato opravljanja izpitov so se tako iz Prlekije takrat udeležili Mario Farkaš, Milan Novak, Tamara Brumen in Rudi Stegmüller.

Foto in besedilo: Janko Korošec