EU zadeve

Rezidenca pobratenih mest: Maribor – Sankt Peterburg

30. 3. 2021 avtor: MKC Maribor

Mladinski kulturni center Maribor v letu 2021 predstavlja programsko novost v obliki serije literarnih rezidenc pobratenih mest in rezidenc za mlade perspektivne literarne ustvarjalke in ustvarjalce. Tokratni razpis je namenjen obeležitvi 20. obletnice pobratenosti med Mariborom in ruskim Sankt Peterburgom

Letos praznujemo 20. obletnico prijateljstva med Mariborom in Sankt Peterburgom. Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in je hkrati gospodarsko, upravno, izobraževalno in kulturno središče vzhodne Slovenije. Mesto leži na križišču pomembnih evropskih poti in povezuje zahodno z vzhodno in južno Evropo. Nahaja se le 20 km od avstrijske meje in uro in pol vožnje od glavnega mesta Hrvaške, Zagreba. Mesto je lahko dostopno iz vseh sosednjih držav, saj ima dobre cestne in železniške povezave.

Rezidenca pobratenih mest je program, ki spodbuja dialog, medkulturno izmenjavo, mobilnost avtoric in avtorjev ter promovira in širi sodobno literaturo. Povezuje književnike in književnice ter jim ponuja priložnost, da se seznanijo z literarno sceno v pobratenem mestu. Letošnja rezidenca pobratenih mest je namenjen rezidenčnemu bivanju avtorice ali avtorja iz pobratenega Sankt Peterburga, ob tem pa bo MKC Maribor tekom leta v okviru programa MKC Črka izvedel še dve mednarodni mesečni rezidenci dveh uveljavljenih avtorjev ali avtoric iz tujine ter rezidenco, namenjeno mlademu perspektivnemu slovenskemu avtorju ali avtorici, ki ustvarja na področju poezije, proze, dramatike, esejistike ali prevajanja. 

Več o razpisu si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Mladinski kulturni center Maribor