Zdravje

Rožnati oktober – mesec boja proti raku dojk

24. 10. 2023 avtor: Uredništvo
rožnata pentlja

Po podatkih registra raka je v letu 2020 za rakom dojk zbolelo 1459 oseb, od tega 1448 žensk in 11 moških, umrlo pa 472 žensk in 3 moški. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, a za njim zboli tudi do dva odstotka moških. Po podatkih programa DORA se omenjeni rak pri ženskah največkrat pojavi med 50. n 59. letom starosti.

Rožnati oktober je tudi zaradi zgornjih zaskrbljujočih podatkov svetovni mesec osveščanja o raku na dojkah. Gre za vsakoletno kampanjo, ki izobražuje in osvešča širšo javnost o raku dojk in opozarja na pomen zdravega načina življenja. Namen rožnatega oktobra pa je tudi izobraževati o zgodnjem odkrivanju raka in učinkovitem zdravljenju.

V Sloveniji in drugod na pomen rožnate oktobra opominja nešteto organizacij in združenj. V Sloveniji to med drugim počne Združenje Europa Donna Slovenija, ki je letošnjo kampanjo posvetilo prijateljstvu. “Kampanja prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske, da redno opravljajo samopregled dojk in samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam,” so pod geslom Svoji prijateljici potipaj po zdravju zapisali na svoji spletni strani.

Kako si samopregledati dojke?

S samopregledovanejm naj ženske začnejo čim prej – že v mladosti. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri spremembah se je potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom. Združenje Europa Donna Slovenija je vse koristne informacije o samopregledu zbrala na svoji spletni strani, postopek samopregleda pa lahko najdete tudi spodaj.

  1. Postavi se pred ogledalo, roki sta sproščeni ob telesu. Bodi pozorna na spremembe dojk in bradavic: velikost in oblika dojk, barva kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje, zatrdline … Roki položi na boke in se rahlo izprsi. Znova si pozorno oglej dojki in bradavici. Dvigni roki nad glavo in skleni dlani. Še v tem položaju se prepričaj, da ni vidnih sprememb.
  2. Dvigni desno roko. Z levo roko natančno pretipaj vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvigni levo roko in postopek ponovi na levi dojki.
  3. Nagni se naprej in z desno roko podpri desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipaj dojko. Postopek ponovi s podprto levo dojko.
  4. S palcem in sredincem nežno stisni vsako bradavico in preveri, da ni izcedka.
  5. Nagni se naprej, spusti levo roko in pretipaj levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglej še desno pazduho.
  6. Samopregled lahko končaš še leže. Desno ramo podloži z vzglavnikom in dvigni desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipaj desno dojko. Vzglavnik premakni pod levo ramo in pregled ponovi na levi dojki.