Kmetijstvo

Sadjarstvo, oljkarstvo, perutninarstvo … Te mika svet kmetijstva, pa ne veš, katero področje izbrati?

10. 8. 2023 avtor: Uredništvo
kmetijske panoge

Svet slovenskega kmetijstva je izredno pester in bogat, pri nas pa je mogoče najti res bogat nabor kmetijskih področij, ki jih predstavljamo v tokratnem prispevku. Te morda katero od njih še posebej pritegne?

Več podrobnosti o posameznih kmetijskih panogah ter poklicu kmeta te čaka na spletni strani Lepo je biti kmet, pa tudi v rubriki Kmetijstvo na mlad.si.

Oljkarstvo: Skrivnost vrhunskih slovenskih oljčnih olj

Slovensko oljkarstvo slovi po vrhunski kakovosti oljčnih olj, ki so mednarodno priznana. Slovenski oljkarji se iz leta v leto uvrščajo v sam svetovni vrh pridelave oljčnega olja.

Pomemben del oljčnih nasadov predstavlja Istrska belica, lokalna sorta, ki je odporna na nizke temperature, obilno rodi in dosega visoko oljevitost. Olje iz Istrske belice je bogato s hranili in antioksidanti, ki prispevajo k značilnemu pikantnemu okusu.

Govedoreja: Od babičine juhe do uspešnih sirarskih kmetij

Govedoreja ima posebno mesto v slovenski kulturi, saj goveja juha in kakovostni mlečni izdelki spremljajo naše življenje že od malih nog.

Govedoreja predstavlja kar 26 % domače kmetijske proizvodnje in ima pomembno vlogo v samooskrbi. Sirarske kmetije skrbijo za lokalne zgodbe in inovativne pristope ter se uveljavljajo na mednarodnih tekmovanjih s svojimi izdelki.

Perutninarstvo: Naša perutnina osvaja svet

Slovensko perutninarstvo je visoko specializirano in organizirano kot kooperacijska reja pri zasebnikih. Izdelki perutninarstva, kot so jajca, meso in drugi izdelki, so prisotni tudi na tujih krožnikih. Slovenija je ponosna na visoko samooskrbo z jajci, ki znaša kar 95 %.

Prašičereja: Okusi tradicije s kraškim pršutom

Slovenski ljubitelji mesa najbolj prisegajo na svinjsko meso, ki je osrednji del tradicionalne slovenske kulinarike. Prašičereja ima dolgo tradicijo, in njeni proizvodi, kot je kraški pršut, združujejo podnebne posebnosti kraškega območja z bogato tradicijo znanja.

Drobnica: Nova priložnost za mlade kmete

Reja drobnice se hitro razvija in predstavlja perspektivno kmetijsko dejavnost. Tako je mladi ekološki kmet Gregor Slavec osvojil prestižen naziv najbolj inovativnega mladega kmeta v Sloveniji za svojo vzrejo koz. Drobnica pomembno prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti rastlinskih ekosistemov.

Pridelava žit: Inovativnost na krožniku

Pridelava žit ponuja veliko možnosti za inovativnost in razvoj novih izdelkov, ki zadovoljijo zahtevne kupce. Slovensko koruzo, pšenico, ječmen in druge žita najdemo tako doma kot v tujini.

Sadjarstvo: Jabolka na prestolu

Slovensko sadjarstvo ima dolgo tradicijo in še vedno igra ključno vlogo v kmetijstvu. Jabolko ostaja najpomembnejša sadna vrsta v Sloveniji, a tudi breskve, hruške, jagode in druge vrste sadja so pomembne za prehrano in gospodarstvo.

Pridelava zelenjadnic: Okusno in zdravo

Repa, belo zelje, čebula, solata, bučke in šparglji so le nekatere zelenjadnice, ki jih pridelovalci namenjajo prodaji. Zelenjadnice so priljubljene na slovenskih mizah in tudi v tujini.

Hmeljarstvo: Slovenija na vrhu svetovne proizvodnje

Slovenija je ena od vodilnih držav v pridelavi hmelja. Hmelj iz Spodnje Savinjske doline dosega svetovno prepoznavnost in je tretji v Evropi ter peti na svetu.

Pridelava krompirja: Novi okusi na krožniku

Pridelava nove slovenske sorte krompirja je usmerjena k zadovoljevanju okusov slovenskih potrošnikov. Z novejšimi sortami želijo kmetje zagotoviti kakovosten krompir, odporen proti boleznim.

Pridelava oljnic: Bučno olje za slovenske mize

Bučno olje ima posebno mesto v slovenski prehrani in tradiciji. Proizvodnja oljčnic predstavlja večino njivskih površin, med njimi pa izstopa Štajersko-prekmursko bučno olje, ki nosi zaščiteno geografsko označbo.

Vinogradništvo in vinarstvo: Vrhunska slovenska vina

Slovenska vina navdušujejo na mednarodnih tekmovanjih in vrhunski vinarji premikajo meje slovenskega vinarstva in vinogradništva. Tudi biološki in ekološki vinarji postajajo vse bolj popularni …

Čebelarstvo: Slovenija – dežela čebelarjev

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in čebelarji so cenjeni po vsem svetu. Slovenija je domovina kranjske čebele, ki je druga najbolj razširjena čebelja podvrsta na svetu. Z več kot 12.000 čebelarji in več kot 213.000 čebeljimi družinami slovensko čebelarstvo igra pomembno vlogo pri ohranjanju čebeljih vrst.

Vse te kmetijske panoge prispevajo k bogatitvi slovenske kulture, kakovostni prehrani prebivalstva in razvoju kmetijskega sektorja. Z zgodovino, tradicijo in inovativnostjo kmetijskih dejavnosti Slovenija dokazuje, da ima v svetu kmetijstva pomembno vlogo.