Vključenost

Socialna pravičnost skozi oči mladih

5. 3. 2020 avtor: Uredništvo

20. februarja smo obeležili svetovni dan socialne pravičnosti. Na ta dan so v Centru eksperimentov Maribor (CEM) želeli opozoriti na socialne razlike med spoloma, izključenost manjšin in neenakost med družbenimi sloji ter druge probleme. Zato so organizirali razne delavnice in povabili mlade k soustvarjanju razstave z naslovom “Socialna pravičnost skozi oči mladih”.

Razstavo so soustvarili z mladimi iz Andragoškega zavoda Maribor – Ljudske Univerze iz programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), z učenci in učenkami Osnovne šole Pesnica, podružnica Pernica in učenkami Osnovne šole Leona Štuklja ter prostovoljci CEM.

Socialna pravičnost je zelo aktualna tema med mladimi, saj so jim v obdobju med zaključevanjem šolanja in iskanjem zaposlitve pravice velikokrat prikrajšane. PUM-ovci so na to temo pripravili zelo zanimiva in aktualna dela, ki opozarjajo na krivice, ki se dogajajo socialno šibkejšim, ženskam in pripadnikom drugačnih veroizpovedi. Videli smo, da si vsak socialno pravičnost razlaga nekoliko drugače, odvisno od lastnih izkušenj. Rdeča nit vseh del pa je, da želimo vsi ljudje biti obravnavani enako.

V CEM se zavedajo pomena mednarodnega dne socialne pravičnosti, saj, kot pravijo “spodbuja diskusijo v kateri lahko odkrijemo marsikatero težavo v družbi. S pogovorom ob otvoritvi razstave smo spoznali različna stališča in razmišljanja mladih in se dogovorili, da skupaj stopimo na pot k ustvarjanju boljše družbe.” 

Razstava bo na ogled do 20.3.2020. Vabljeni!

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor