Zakonodaja in finance

ŠOS poziva k vrnitvi brezplačnega IJPP v poletnih mesecih

8. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Študentska organizacija Slovenije nasprotuje ukinitvi možnosti koriščenja brezplačnega integriranega javnega potniškega prometa za dijake in študente, ki so v preteklem letu koristili polletne, letne in redne mesečne vozovnice ter poziva pristojno Ministrstvo za infrastrukturo, da ukrep umakne.

V preteklih letih je MzI vsako leto omogočilo vsem dijakom in študentom, ki so v mesecu juniju kupili mesečno vozovnico, prav tako pa tistim, ki imajo letno oz. polletno vozovnico, brezplačno uporabo javnega prevoza v poletnih mesecih (julij in avgust). Ta dobra gesta je bila zelo dobrodošla za vse dijake in študente, saj je večina njih odvisna od IJPP tudi med poletjem. V letošnjem letu ob soočanju s situacijo epidemije, kot je v zgodovini še ni bilo, pa bi bila možnost brezplačnega prevoza za mlade še toliko bolj pomembno, saj je vsak dodaten strošek lahko zelo obremenjujoč.

Na ŠOS-u so tako na pristojno MzI glede navedene tematike že poslali dopis, na katerega pa uradnega odgovora še niso prejeli. Pristojno ministrstvo pozivajo, da predlagani ukrep tudi letos umakne študentom in dijakom ter jim omogoči brezplačno uporabo IJPP v juliju in avgustu.

Ob tem naj spomnimo, da bodo od jutrišnjega dneva naprej vsi upokojenci v Republiki Sloveniji lahko koristili brezplačen prevoz z integriranim javnim potniškim prometom (IJPP). Mladi smo edina preostala ranljiva skupina, ki do brezplačnega potniškega prometa ni upravičena, kar je popolnoma nesmiselno, glede na to, da želimo mlade spodbujati k trajnostni mobilnosti in uporabi IJPP.” Je zapisal Klemen Peran, predsednik ŠOS.

Vir: Študentska organizacije Slovenije
Foto: LPP