Kultura

Spoznavanje različnih kultur na Irskem

26. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Dve vodji in devet mladinskih udeležencev iz Mladinskega centra Krško se je v konec julija udeležilo mladinske izmenjave “Circus of inclusion” na Irskem, natančneje nad mestom Dublin, v kampu ki se imenuje Camp Larch Hill. 

Namen izmenjave je bil vključevanje in prepoznavanje različnih kultur, kot tudi pogovor usmerjen v rešitve glede onesnaževanja in porabe plastike na planetu Zemlja. Sodelovalo je pet držav, poleg Slovenije so prišli tudi udeleženci iz Irske, Rusije, Reunionskega otoka in Avstrije.

Izmenjava je vsebovala veliko aktivnosti, kot so streljalanje z lokom, plezanje na plezalni steni, orientacijski pohod, skozi katere so se udeleženci iz različnih držav spoznavali, pomešali in se posledično povezali. Obiskali so Dublinski živalski vrt in imeli nekaj malega prostega časa v samem mestu Dublin. Naučili so se igrati Irski nogomet, nastopili so tudi pred Irskim občinstvom na prireditvi. 

Domen Majcen, eden izmed slovenskih udeležencev pravi, da je bil urnik izmenjave poln in niso imeli veliko prostega časa. “Kar pa je bilo časa za sprostitev, smo ga izkoristili z druženjem, medsebojnim spoznavanjem in povezovanjem” je povzel svojo izkušnjo in za konec dodal: “Camp Larch Hill nam bo ostal v lepem spominu, še posebej pa trenutki, ki smo jih preživeli skupaj. Doživeli smo lepo izkušnjo, ki nam bo vsekakor ostala v spominu. Prav tako pa smo navezali stike in ustvarili nova prijateljstva izven državnih meja, kar je največji zaklad prenešen domov iz Irske v Slovenijo. Žal si nismo ogledali Irske kot države, smo pa zato dobili občutek kako veličastno zelena je.  

Vir in foto: Mladinski center Krško