Nacionalni posvet mladinskega sektorja

Srečni mladi za srečno družbo

8. 12. 2021 avtor: Uredništvo

Na včerajšnjem letnem nacionalnem posvetu je potekalo tudi delo v 12 skupinah, kjer so vodje mladinskih centrov, vodje organizacij in tisti, ki delajo z mladimi razmišljali o prihodnosti mladinskega sektorja in mladinskega dela. Po zaključnem skupinskem delu je bilo glasovanje in med prvimi petimi izglasovanimi predlogi ukrepov so bili:

– Srečni mladi za srečno družbo – Mladim zagotoviti podporni sistem (mladinsko delo) za osebni in profesionalni razvoj. 

– Manj individualnosti – več sodelovanja in spodbujanje sodelovanja in solidarnosti kot odgovor na pretiran individualizem. 

–  Participacija mladih v družbi – celostni pristop k opolnomočenju mladih.

– Stabilnost NVO z javno financiranimi trajnimi zaposlitvami – stabilnost NVO z učinkom trajnega zaposlovanja v NVO, financirana iz javnih sredstev.

– Krepitev skupnosti in skupnostnega dela – mentoriranje ideje mladih, odziv na konkretne potrebe skupnosti in izvajajmo ‘udarniške akcije”

Predlogi so zapisani v trenutni obliki, z delom v manjših skupinah pa so nastali konkretni predlogi, ki jih bo Mladinski svet Slovenije zbral in skupaj z mladinskim sektorjem nagovarjal odločevallce za boljšo prihodnost delovanja organizacij v mladinskem sektorju. 

Da pa niso pozabili na sproščeno druženje, je bil organiziran tudi mladinski kviz  z Dinom Kapetanovičem o zgodovni mladisnkega sektorja, poznavanju mladih in slikovnem prepoznavanju. Bilo je zabavno in poučno ter na nek način pregled stanja in poznavanja sektorja.