Zabava in prosti čas

Stična mladih 2023: »Kdo praviš, da sem?«

20. 9. 2023 avtor: Katoliška mladina
Stična mladih

V cistercijanskem samostanu v Stični se je v soboto, 16. septembra 2023, na tradicionalnem, letos že 42. festivalu Stična mladih zbralo 4200 mladih katoličanov. Geslo letošnjega festivala je bilo »Kdo praviš, da sem?« in je mlade nagovarjalo k iskanju njihove prave identitete.

Celodnevno dogajanje je bilo sestavljeno iz več delov. Po dopoldanskem uvodnem programu, sveti maši in kosilu so sledile raznolike delavnice in pevski nastopi na malem odru (med njimi tudi Vlado Kreslin in Gal Gjurin), letošnja novost pa je dogajanje v cerkvi, kjer se je bilo mogoče udeležiti molitve rožnega venca, Taizejske molitve, predstavitve skupine Živi kamni, pričevanja, programa Večer Plus+ in slovesnih večernic. Dan se je zaključil z večernim koncertom Stična benda.

Festivala se je udeležilo več slovenskih škofov, med njimi novomeški škof dr. Andrej Saje, ki je vodil sveto mašo, in mariborski nadškof Alojzij Cvikel, ki je mlade nagovoril v pridigi. Poudaril je, naj odgovor na vprašanje, kdo so, iščejo v Kristusu. V pridigo je vključil tudi pričevanje dveh študentov, ki sta udeležencem predstavila svojo pot z Jezusom.

Poleg škofov so bili prisotni tudi podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole, direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret in mag. Tina Kosi, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino.

Aleks Birsa Jogan, Katoliška mladina

Sveto mašo je daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje
Sveto mašo je daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje; Foto: Monika Rudolf
Matevž Mehle, Tomaž Smole, mag. Tina Kosi, nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl, škof msgr. dr. Andrej Saje ter Maja Lampret
Vršilka dolžnosti direktorice Urada RS za mladino, mag. Tina Kosi z organizatorji festivala; Foto: Matic Koman