Prostovoljstvo

Svetovni dan krvodajalstva: Kri je darilo

14. 6. 2024 avtor: Uredništvo
roke z rdečim srcem

Po vsem svetu 14. junija vsako leto praznujemo dan krvodajalstva. Dan je namenjen ozaveščanju o potrebi po krvi za transfuzije, ki jo darujejo prostovoljni krvodajalci. Ti za svoje dobro delo niso plačani, njihova kri pa lahko reši življenje in pomaga v stiski. In to je tisto najlepše: kri je darilo človeka človeku.

Karl Landsteiner je odkril krvne skupine

Avstrijski biolog in imunolog Karl Landsteiner se je rodil 14. junija leta 1869. Glavne krvne skupine (A, B in 0) je ločil leta 1900. Trideset let za tem, je po sicer še številnih drugih dosežkih v znanosti, med drugim odkritju Rh faktorja, prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino.

Kri klasificiramo v krvne skupine na osnovi prisotnosi antigenov na površini rdečih krvnih celic. Na podlagi antigenov darovane krvi jo telo sprejme ali zavrne. Danes poznamo krvne skupine A (+/-), B(+/-), AB (+/-) in 0 (+/-). Posamezniki s krvno skupino AB se imenujejo univerzalni prejemniki, z 0- pa univerzalni krvodajalci.

V Sloveniji kri prvič odvzeli in shranili leta 1945

4. junija leta 1945 so v Ljubljani prvič odvzeli in konzervirali prvih 19 stekleničk krvi. To je bil začetek transfuzijske službe v Sloveniji. Slovenci letos zaznamujemo 71 let prostovoljnega, brezplačnega in anonimnega prostovoljstva.

Po podatkih Rdečega križa kri v Sloveniji daruje okoli 5 odstotkov prebivalcev. Da v organizaciji lahko zadostijo potrebam zdravstva po krvi, potrebujejo vsak delovni dan med 300 in 350 krvodajalk in krvodajalcev. Na leto zberejo med 42.000 in 45.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam slovenskega zdravstva. 

Kje in kdaj lahko darujem?

Možnosti je malo morje. Velika verjetnost je, da vsaj enkrat na leto krvodajalska akcija poteka v kraju v tvoji bližini. Za vse junijske termine krvodajalskih akcij pokukaj na spletno mesto Rdečega križa Slovenije, letni načrt pa je na voljo na povezavi.

Krvodajalske akcije pa v času uradnih ur potekajo tudi na Zavodu za transfuzijsko medicino Ljubljana na Šlajmerjevi 6 v Ljubljani. Za več informacij so na voljo na telefonskih številkah 01/ 62 07 290 in 040 94 39 37 oziroma e-naslovu: kaplja@rdecikrizljubljana.si.

Zaloge krvi lahko preveriš na povezavi. Kot animator pa se lahko vključiš v Klub 25 in spodbujaš mlade h krvodajalstvu. Z darovanjem krvi rešujemo življenja drugim.

Kri je najlepše darilo. Angažiraj se, če si primeren darovalec, in pomagaj sočloveku.