Neformalno izobraževanje

The Academy, največji skavtski izobraževalni dogodek

8. 12. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
""

Tudi letos smo se v novembru predstavniki Zveze tabornikov Slovenije odpravili na The Academy, največji skavtski izobraževalni dogodek v celi Evropi. Letos se je ta odvijal v glavnem mestu Litve – v Vilni. Tja se nas je odpravilo pet: Tinkara Ošlovnik, Laura Tamše, Liza Tamše, Tina Jerman in Rok Šarić.

""
Fotografija: Tina Jerman

Na lokacijo smo prispeli v sredo, 2. novembra, in vsaj ta dan program ni bil natrpan. Čakala nas je le večerja in spoznavni večer, kjer smo se razdelili tudi v delovne skupine oz. vode za namene dnevnih evalvacij.

Že naslednji dan pa je bil urnik poln. Vsak se je imel priložnost, da se udeleži štirih predavanj, vsako pa je trajalo uro in pol. Izbira je bila velika in med sabo smo se strateško porazdelili po čim več delavnicah, da bi domov prinesli čim več znanja, pa še vseeno nismo mogli pokriti vsega, kar nam je bilo ponujeno. Po večerji smo imeli mednarodni večer, kjer se je vsaka država predstavila s svojimi priboljški, zastavami, celo pijačo, prav tako pa so se predstavile posamezne skavtske organizacije. Taborniki smo se tu odločili Slovenijo predstaviti na stojnici skupaj s katoliškimi skavti iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Svoje ločene dejavnosti je vsak predstavil ob robu, na sredini pa smo skupaj predstavljali Slovenijo.

Tudi petek je bil čisto zaseden. Delavnice so izvajali predstavniki tako WOSM kot WAGGGS, dveh mednarodnih krovnih skavtskih organizacij, vsi zelo vešči in dobro pripravljeni. Lahko smo se učili o tem, kako najbolje biti član izvršnega odbora, kako razvijati članstvo, kako bolje ceniti prostovoljce, kako se soočati z mentalnim zdravjem in izzivi, ki jih le-to predstavlja. Vsako predavanje je imelo dele, kjer smo sodelovali v skupinah ali podajali svoje mnenje, kar je vsem ponudilo dodaten vir informacij in nam dodatno razširilo obzorja. Po večerji smo se udeležili tržnice idej, kjer je vsaka organizacija imela možnost predstaviti dobre prakse iz svojih izkušenj.

Sobota nam je prinesla eno predavanje manj, da smo se lahko malo sprehodili okoli čudovitega jezera ob hotelu in se nadihali svežega zraka. Zvečer pa smo se odpravili v samo Vilno. Mesto smo lahko izkusili po svoji volji, z avtobusno turo ali pa prek orientacije po centru mesta.

""
Fotografija: Rok Šarić

Tudi zadnji dan so nas čakala predavanja: o trajnosti, o zastopništvu, o učinkovitem vodenju ter novih načinih prostovoljstva. Po tem pa smo vseeno morali pospraviti hotelske sobe, zapreti kovčke ter se odpraviti domov.

The Academy nam je letos nudil toliko zanimivih vsebin, da smo na trenutke med njimi težko izbirali. Vsi predavatelji so bili pripravljeni in zelo vešči dela s skupinami ljudi, tako da so nam omogočili kar najboljšo in zelo dinamično učno izkušnjo. Znanja, ki smo jih prinesli od tam, nam bodo v domači organizaciji dobro služila.

Prispevek je pripravila Tina Jerman.