Neformalno izobraževanje

Tijan Prijon o uporabi strojnega učenja v kozmologiji

5. 6. 2023 avtor: Inštitut ASEF
strojne učenje v kozmologiji

V sredo, 24. maja, je  Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentsko organizacijo Mafija organizirala novembrsko poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Tokrat je predaval Tijan Prijon, študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kjer bo letos diplomiral, naslednje leto pa bo s študijem nadaljeval na ETH Zürich, v Švici. Svoj raziskovalni obisk v sklopu štipendijskega programa Raziskovanje v tujini ASEF je z začetkom letošnjega leta opravil na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley pri prof. dr. Urošu Seljaku

strojne učenje v kozmologiji
Tijan Prijon

Tijan je na predavanju predstavil svojo izkušnjo raziskovalnega obiska in poglobljeno razložil  delo na področju napovedovanja kozmoloških parametrov iz simulacij. Na zanimiv način nam je predal ogromno svojega znanja o skrivnosti tematiki temne snovi, kozmoloških simulacji, galaksij in nevronskih mrež ter ga podprl z grafi in simulacijami, ki jih je ustvaril sam iz podatkov, pridobljenih z delom na raziskavi. Na konkretnem primeru smo tako spoznali metode strojnega učenja, s katerimi lahko napovemo koncentracije halov temne snovi, kar je bistveno za učenje o inflaciji iz velikih struktur vesolja.

Na koncu predavanja nas je Tijan razveselil še s fotografijami iz Kalifornije. Predstavil nam je  ekipo sodelavcev, s katero so raziskovali omenjeno tematiko in kako je izgledal njegov prosti čas v sklopu raziskovalnega obiska v ZDA. 

Celoten dogodek je povezoval Gregor Kržmanc, štipendist ASEF generacije 2022. 

strojne učenje v kozmologiji
Tijan Prijon

Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

ASEF Mladi umi

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.