Zdravje

Trezni v Pijani sobi. Ali: raje vzami After taxi

18. 12. 2019 avtor: Uredništvo

V prvi polovici decembra se je čez Grajsko ulico v Mariboru že drugič razlila Pijana soba, ki je naključne obiskovalce ozaveščala o vplivih alkohola na sposobnosti za vožnjo. Nejc Birsa, koordinator DrogArtove lokalne ekipe v Mariboru, je povedal, da je Pijana soba obiskovalcem ponudila, da si preko igre približajo koncept nezdružljivosti pitja alkohola in  vožnje. 

V Pijani sobi so se morali obiskovalci z uporabo tako imenovanih pijanih očal, ki simulirajo stanje pod vplivom alkohola, pregristi skozi različne izzive, ki na trezen pogled izgledajo povsem običajni, a s pijanimi očali postanejo več kot zahtevni. Vse to z namenom, da lahko udeleženci v “trezni” koži preizkusijo, kaj se v resnici dogaja z njihovimi motoričnimi sposobnostmi, kadar so pod vplivom alkohola. 

Birsa je lepo povzel, da je bil odziv javnosti in medijev tudi tokrat zelo pozitiven, saj Mariborčani akcijo pozdravljajo in podpirajo, DrogArtove statistike pa po drugi strani potrjujejo pomembnost After taxija pri udeležencih nočnega življenja.

Organizacija Pijane sobe se izvaja v okviru projekta After taxi, s katerim v Združenju DrogArt ob sofinanciranju MOL na območju Ljubljane že od leta 2010 uspešno ozaveščajo (predvsem) mlade o nezdružljivosti alkohola in vožnje. Projekt se je ob podpori Agencije za varnost prometa RS dobro prijel sedaj tudi v Mariboru. In ker policisti beležijo, da je opitih mladih iz leta v leto več, so tovrstni projekti vedno dobrodošli. 

After taxi je poseben predvsem zato, ker aktivno spodbuja odgovorne odločitve v prometu, saj tistim, ki pijejo, z brezplačnimi kuponi za vožnjo s taksijem zagotavlja varno pot domov in s tem preprečuje, da bi sami sedli za volan. Na DrogArtu ocenjujejo, da so v celotnem obdobju projekta domov prepeljali več kot 10.000 tisoč ljudi pod vplivom alkohola. 

Kje dobiš kupon After taxi?

Kupon za brezplačno vožnjo s taksijem (v vrednosti 5 eu) lahko pridobiš pri terenski ekipi After taxi, ki obiskuje ljubljanske in mariborske lokale, bare, prireditve na prostem in klube. Več o tem, kje in kdaj lahko srečaš terensko ekipo z brezplačnimi kuponi After taxi in alkotestom, preveri na facebook.com/aftertaxi.

Kupon pa si lahko priskrbiš tudi na DrogArtovih info točkah in se tako na varen prevoz v tem večeru pripraviš vnaprej. V ljubljanski info točki na Prečni ulici 6 so kuponi na voljo vsak četrtek in petek od 14.00 do 16.00, v Mariboru na Jurčičevi 8 pa ob ponedeljkih, sredah, četrtkih in petkih od 10.00 do 16.00, ob torkih pa od 12.00 do 18.00.

Vir in foto: DrogArt