Mobilnost mladih / Prostovoljstvo

Učenje samostojnosti preko ESC prostovoljstva

15. 3. 2023 avtor: Zavod BOB

Ime mi je Thomas, prihajam iz Francije in imel sem enoletno izkušnjo dela v mladinskih centrih na Zavodu Bob v Sloveniji. Nikoli prej nisem imel izkušenj s socialnim delom, zato sem bil na začetku nekoliko pod stresom, vendar so mi sodelavci zagotovili varen prostor, da sem se lahko učil in postal samozavesten. Tu so bile moje nalge pomoč pri organizaciji dejavnosti, njihovi animaciji in skrbi za mladinska centra. Čeprav sem ponavadi fascilitiral aktivnosti, sem lahko včasih pri njih le sodeloval, tako sem se med četrtkovimi tečaji slikanja naučil risati. Dejavnosti sem tudi sam organiziral in sodeloval sem pri projektih, ki so vključevali večje skupine ljudi.

Rad sem delal v takem okolju, kjer so mi prisluhnili in upoštevali moje ideje. Če sem imel projekt, nad katerim sem bil resnično navdušen, mi je Bobova ekipa pomagala pri njegovi gradnji in izvedbi. Tekom procesa smo pogosto razmišljali o dobrobiti projekta, napake so bile dovoljene in iz njih sem se lahko veliko naučil. Konec leta sem na primer izvedel svoj koncert med dogodkom v mladinskem centru, vesel sem bil, da sem svojo glasbo končno lahko delil z udeleženci. Ena od pozitivnih točk je bil prilagodljiv urnik, tako da sem se lahko preizkusil v dejavnostih, ki sem jih želel izkusiti. Morda sem včasih občutil razočaranje zaradi številnih sprememb in nepredvidljivosti dejavnosti ter nalog.

Stanovali smo z drugimi prostovoljci v udobni nastanitvi, blizu centra (10-15 minut vožnje s kolesom). Vesel sem bil, da sem živel s slovenskim sostanovalcem, ki mi je lahko razkazal mesto in mi pomagal, kadarkoli sem imela težave, povezane z jezikom. To leto v tujini je bilo zame polno čustev in izkušenj. Ne morem verjeti, kako zelo sem zrasel. V vsakdanjem življenju se sedaj počutim veliko bolj samostojno. Ko se moraš sam znajti v tujem kraju, si sprva v neprijetnem položaju, ki ga počasi osvajaš, da ti spet postane udobno, ta proces pa te napolni s samozavestjo in zadovoljstvom. Pri delu v mladinskem sektorju se človek sreča z različnimi situacijami. Delati je potrebno s skupinami, voditi ali sodelovati pri projektih, se spopadati s težavami, vse to pa ti prinese trdno zalogo znanja, ki ti bo koristila v življenju.

Hvaležen sem Evropski solidarnostni enoti in Zavodu Bob, da sta mi omogočila to neverjetno izkušnjo v tujini. Zdaj se vračam v domovino z veliko več izkušnjami in prijatelji iz vse Evrope.

“Objava odraža samo sporočilo avtorja. Evropska komisija ni odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje objava.”

Logotip evropske solidarnostne enote