Izobraževanje

Umirjene počitnice na Finskem

17. 9. 2019 avtor: Uredništvo

V začetku avgusta se je osem deklet, pod okrijem Mladinskega centra Idrija v sklopu Erasmus+ projekta Slow down, take your time, odpravilo na izmenjavo na Finsko.

Finska organizacija Muhoksen je pripravila poletno dogodivščino za mlade, s katero so želeli prispevati k splošnemu dobremu počutju mladih. Glavna tema je bila zdrav življenjski slog, stik z naravo in iskanje priložnosti za zmanjševanje stresa v vsakodnevnem življenju, kar v osrčju finskega narodnega parka ter ob rednih obiskih savne ni bilo težko. Omogočili so priložnost za pridobitev novih praktičnih veščin v naravi in na kmetiji.

Udeleženke izmenave so bile, skupaj z ostalimi udeleženci iz Italije, Grčije in Finske, nastanjene v koči ob jezeru, ki jih na Finskem ne manjka. Med tednom v deželi jezer so raziskovale skandinavsko naravo, spoznavale finsko kulturo, nabrale borovnice za borovničevo pito, naučile so se izdelati naravna mila in vazelin za ustnice, obiskale so manjšo kmetijo, se preizkusile v izpolnjevanju izzivov v mestu Oulu, veslale po jezeru, tekmovale v tradicionalnih finskih igrah (kjer je seveda zmagala slovenska ekipa), se odpravile na celodnevni pohod do bližnjega razglednega stolpa, predvsem pa spoznale sovrstnike iz drugih evropskih držav ter stkale nova prijateljstva.

Ana Hladnik, ena od udeleženk izmenjave pravi: “Slovenskim Bananam bo projekt za vedno ostal v lepem spominu, obljubile pa smo, da se na Finsko še vrnemo.

Vir in foto: Mladinski center Idrija