Izobraževanje

Uspešen začetek poljudnoznanstvenih predavanj mladih

7. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je v letošnjem letu začela s projektom izvedbe poljudnoznanstvenih predavanj mladih. V projektu se je z namenom, da bi mladim omogočila navezovanje in vključevanje v lokalno okolje, iz katerega prihajajo, povezala z lokalnimi organizacijami za mlade. Slednje so se vabilu prijazno odzvale, rezultat sodelovanja pa so in bodo tudi v nadaljevanju poučna predavanja mladih s predstavitvami vsebin, s katerimi se ti ukvarjajo in so predmet njihovega zanimanja.

V okviru prvega spletnega poljudnoznanstvenega predavanja, ki je potekalo v sredo, 29. aprila 2020, v sodelovanju z MC Podlaga iz Sežane, je nastopila Petra KukanjaASEF Fellow 2018 in doktorska študentka molekularne nevrobiologije na Karolinskem inštitutu v Stockholmu. Petra je po predstavitvi ASEF štipendijskega programa in svoje izkušnje v okviru tega podrobneje predstavila temo, s katero se raziskovalno ukvarja. V ospredju njenega zanimanja je razvoj centralnega živčnega sistema s perspektive oligodendrocitov v zdravih in bolezenskih stanjih. Predavateljica je izpostavila, da so oligodendrociti zelo heterogena skupina in da potencialno aktivno sodelujejo v imunskem odzivu in boleznih, kakršna je multipla skleroza. Ravno slednje pa je tisto, kar odpira nove raziskovalne dimenzije, ki bodo lahko v prihodnosti še bolje razjasnjene.

Za uvodni in zaključni del dogodka z več kot 80-imi udeleženkami in udeleženci je poskrbel letošnji ASEF Fellow Blaž Škrlj, ki je ob koncu že napovedal naslednje predavanje v sklopu serije poljudnoznanstvenih predavanj mladih. V sredo, 20. maja 2020, bo o svoji temi zanimanja več povedala Lara Jerman, ASEF Fellow 2019, ki je trenutno magistrska študentka računalništva in matematike. Povabilo na dogodek bo kmalu objavljeno na ASEF Facebook strani, vabljeni k spremljanju in obisku.

Vir in foto: ASEF