Digitalizacija / Mladinsko delo

Ustvarjalni digitalni prostori: Digitalno mladinsko delo?

9. 12. 2022 avtor: Socialna akademija

“Prednost mladinskega dela je, da se lahko izvaja na vseh krajih, kjer se zbirajo mladi. To so mladinski prostori, javni prostori in digitalni svet, ki je postal bistveni del našega vsakdana.

Spletno mladinsko delo je podvrsta digitalnega mladinskega dela. Ta izraz se nanaša na dejavnosti, ki vsaj do neke mere potekajo na spletu.

Odlomek iz: Is Online Youth Work Our New Reality?

Zgoraj zapisane besede so uvod prispevku Ali je digitalno mladinsko delo naša nova realnost?, ki si ga lahko v celoti preberete na spletni strani projekta Ustvarjalni digitalni prostori.

Spletna stran je namenjena mladinskim delavcem in vsemi, ki delajo z mladimi. Prispevki na njej so napisani v angleškem jeziku. Vsakih 14 dni vse, ki jih zanima digitalno ustvarjalno delo z mladimi, čakajo nove vsebine.

Ustvarjajmo digitalne prostore, ki bodo spodbujal civilno participacijo, ustvarjalno razmišljanje in izražanje!

Pandemija je povzročila, da so se prostori, v katerih bi se lahko mladi družili, ustvarjali in se udejstvovali, drastično skrčili.

Pet partnerskih organizacij, katerih poslanstvo je spodbujanje (umetniških) pobud mladih, je opazilo, da je z zaprtjem prostorov za ustvarjalno druženje mladih močno upadlo tudi število pobud, ki jih mladi ustvarijo.

Namen projekta Creative Digital Spaces, ki ga sofinancira program Erasmus+, je prispevati k višji družbeni participaciji mladih. To želijo doseči z razvojem ustvarjalnih digitalnih prostorov, ki bodo delovali na treh ravneh: druženje – skupnost – pobudništvo. V teh prostorih bodo mladi krepili svoje digitalne kompetence in kreativnost ter ustvarjali družbene pobude.