Mladinsko delo / Mobilnost mladih

Utrinki mladinske izmenjave »Shades of rainbow«

5. 7. 2023 avtor: Uredništvo
mladinska izmenjava Shades of Rainbow

Zavod POMAJU Murska Sobota je med 15. in 23. junijem izvedel mladinsko izmenjavo z naslovom ”Shades of Rainbow”, ki je potekala v Dvorcu Rakičan in je bila financirana iz programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Na mladinski izmenjavi je sodelovalo 30 mladih iz Slovenije, Romunije, Litve, Madžarske in Češke. Tematika mladinske izmenjave je bila LGBTQ+ skupnost in izzivi, s katerimi se soočajo.

S projektom ”Shades of Rainbow” so obravnavali diskriminacijo in kršenje človekovih pravic, s katerimi se člani LGBTQ+ skupnosti vsakodnevno srečujejo, izpostavili so tudi problematiko sovražnega govora.

Cilji projekta so bili predstaviti težave, s katerimi se soočajo mladi pripadniki LGBTQ+ skupnosti na različnih področjih življenja; predstaviti položaj LGBTQ+ skupnosti (pravice, zgodovina, sprejemljivost družbe v državah partnericah), predstaviti dobre prakse in izmenjati mnenja, spoznavanje in spodbujanje različnih načinov, na katere se ljudje, ki se ne identificirajo kot heteroseksualci, spopadajo s socialno diskriminacijo, ter se naučiti, kako pomagati mladim, da se ne počutijo diskriminirane glede svoje spolne usmerjenosti in spolne identitete, spodbujanje strpnosti, sprejemanje drugačnosti in raznolikosti med mladimi in javnostjo.

Tekom mladinske izmenjave so udeleženci izvedeli več o obravnavanju tematike LGBTQ+ v sodelujočih državah in izmenjali mnenja med mladimi o izboljšanju družabnega življenja mladih LGBTQ+ pripadnikov, saj so ugotavljali, da se jih dosti še vedno skriva in se zaradi svoje usmerjenosti počutijo izločeni tako iz družbe kot tudi iz svoje družine.

Večina udeležencev je bila pripadnikov LGBTQ+ skupnosti, ki so lahko tudi iz prve roke povedali, kako se počutijo v svojih državah, v svoji družini in družbi. Spoznali so, kaj pomenijo vse črke, s katerimi se identificirajo pripadniki LGBTQ+ skupnosti in kakšne zastave imajo, s kakšnimi identitetami se spopadajo in šli skozi pomembne dogodke v zgodovini LGBTQ+ gibanja.

mladinska izmenjava Shades of Rainbow
Mladinska izmenjava Shades of Rainbow

Udeleženci so se med drugim udeležili tudi Parade ponosa v Ljubljani, za kar so sami izdelali transparente, prisotni so bili tudi na stojnici Društva Fršlus, s katerim sta se predstavljala prav dva udeleženca mladinske izmenjave ”Shades of Rainbow”.

V Murski Soboti so se udeležili skupnih delavnic z udeleženci mladinske izmenjave, ki je vzporedno potekala na drugem koncu Prekmurja. Udeležili so se tudi njihove zaključne prireditve. Prav tako so v Murski Soboti in Ljubljani delili zloženke, škatlice s kondomi, pozitivna sporočila in obeske, s katerimi so predstavljali in promovirali projekt ”Shades of Rainbow” in program Erasmus+.

Udeležili so se tudi XI. Mednarodne konference Izzivi in težave sodobne družbe, kjer so se predstavili z različnimi temami, ki pestijo mlade v današnjem času. Slovesne aktivnosti so bile zelo čustvene in vsi udeleženci so se težko poslovili iz varnega okolja, ki so si ga tukaj ustvarili in od novih prijateljev, ki so jih tukaj spoznali in se z njimi povezali. Udeleženci te izmenjave pa že tudi načrtujejo skupne projekte v prihodnosti.

Vir: Zavod POMAJU