Okolje in trajnost / Organizacije za mlade

V Celju uspešni Zelena EU avantura in prva aktivnost projekta EUYOU

14. 10. 2020 avtor: Celjski mladinski center

Celjskem mladinskem centru so v začetku oktobra izvedli predstavitveni dogodek v sklopu projekta EUYOU in Zeleno EU avanturo na Celjski koči.  

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je skupaj s podjetjem ZPO Celje d.o.o. in Celjsko kočo, za vse navdušence nad aktivnostmi v naravi, na Celjski koči organizirala dogodek pod imenom Zelena EU avantura na Celjski koči. Namen dogodka je bil povečati zavedanje lokalnega prebivalstva o neposrednih pozitivnih učinkih Kohezijske politike na njihovo vsakodnevno življenje ter predstaviti konkreten projektni rezultat, ki je bil sofinanciran s strani Kohezijskega sklada.

Poleg stojnice Celjskega mladinskega centra in Informacijske točke Europe Direct Savinjska, sta bili na ogled še stojnica Nomaga, kjer so obiskovalci lahko preizkusili “KolesCE” in se pobližje spoznali z njihovim sistemom in stojnica Območnega združenja Rdeči križ Celje, kjer so obiskovalci občudovali zlata vredno delo prostovoljcev, ki so prikazovali postopek oživljanja. Na vseh poučnih in športnih postojankah so obiskovalci prejeli žig, in se z njim kvalificirali za osvojitev adrenalinskih nagrad.

V Celjskem mladinskem centru pa so izvedli tudi predstavitveni dogodek v sklopu projekta EUYOU, ki ga Mreža MaMa vodi skupaj s partnerji – Inštitutom za politični menedžment in M komunikacijami. Celjski mladinski center v projektu sodeluje kot eden izmed desetih mladinskih centrov, ki projekt razširjajo znotraj svoje lokalne skupnosti.

Namen celotnega projekta je promocija državljanskih pravic mobilnih državljanov EU in njihova vključitev v lokalne demokratične skupnosti. Glavna ciljna skupina so državljani EU, ki začasno prebivajo v državi EU, ki ni njihova matična država, poseben poudarek pri ciljni skupini pa je na mladih. V vsaki lokalni skupnosti bodo mladinski centri, vključeni v projekt, izvedli spoznavni dogodek, medkulturni dialog, delavnico o demokratičnih procesih participacije v lokalni skupnosti in dialog z lokalnimi odločevalci. Glavni namen lokalnih dogodkov je ozaveščanje in informiranje mladih ter vseh zainteresiranih EU državljanov o njihovih pravicah med mobilnostjo in vključevanju v lokalne demokratične skupnosti.

Uvodnega spoznavnega srečanja se je udeležilo 13 udeležencev, ki so izmenjali svoje izkušnje mobilnosti v tujini. Direktorica Mreže MaMa, Maja Hostnik, je udeležencem predstavila zbirko pravic mobilnih EU državljanov v Sloveniji. Na uvodnem srečanju so predstavili tudi digitalno svetovalnico, kjer lahko mobilni EU državljani, ki načrtujejo daljši odhod (študij ali delo) v drugo državo EU, zastavijo vprašanje ekipi za svetovanje preko EUYOU digitalnega svetovalnega mesta.

Zvrstili se bodo še preostali dogodki po mladinskih centrih in sicer v Murski Soboti, Trbovljah, Ravnah na Koroškem, Krškem in Črnomlju. 16. oktobra bodo v Celjskem mladinskem centru izvedli drugi del projekta in sicer Kulturni večer EUYOU, družabni dogodek, namen katerega je mreženje in povezovanje udeležencev projekta EUYOU.

Več o samem projektu si lahko preberete na spletni strani.

Vir: Celjski mladinski center