Izobraževanje / Mladinsko delo

V Šentjurju 13. mladinska izmenjava pobratenih občin “Together in Joy”

5. 6. 2023 avtor: Mladinski center Šentjur
13. mladinska izmenjava pobratenih občin

Mladinski center Šentjur je konec maja gostil že 13. mladinsko izmenjavo pobratenih občin. Projekt, ki ga je sofinancirala EU, povezuje mlade iz Občin Šentjur, Saint Florent sur Cher (Francija) in Neu Anspach (Nemčija) in je potekal med 14. 5. 2023 in 20. 5. 2023.

Tokrat je pri organizaciji in izvedba projekta sodelovala Osnovna šola Dramje, katere najstniki in učitelji so gostili 28 mladih in mentorjev iz pobratenih držav. Skupaj se je 45 mladih teden dni učilo ter spletalo prijateljstva ob sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Mladi so imeli pester program skozi celoten teden, med drugim so izdelali učno čutno pot, se učili izdelovati naravna mila ter okusne namaze iz divjih rastlin, pekli orehovo potico, spoznavali čebelarstvo na meden pikniku, obiskali in raziskovali Celje ter Ljubljano, plesali na zabavi in raziskovali okolico Šentjurja z gostiteljskimi družinami.

Mladinska izmenjava je za mlade izjemna priložnost medkulturnega učenja, širjenja obzorja, učenja spoštovanja raznolikosti, medgeneracijskega sodelovanja, spoznavanja z lokalno skupnostjo ter razvijanja veščin in spretnosti, ki so jim v pomoč na njihovi poti osamosvajanja ter aktivnega vključevanja v okolje v katerem živijo.

Mladinska izmenjava je bila izvedena v sodelovanju z društvi Verein zur Foerderung Internationaler Beziehungen Neu-Anspach, Comité de Jumelage de Saint Florent ter šolama College Voltaire in Adolf-Reichwein-Schule.

Fotografije si lahko ogledate tukaj.