Izobraževanje / Zaposlovanje

Več kot 300 mladih spoznalo priložnosti v posavski regiji

20. 10. 2023 avtor: Mladinski center Brežice
sejem

Pod okriljem Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice je 9. oktobra že drugič zapored potekal Karierni sejem, dogodek, na katerem se stikajo priložnosti, znanje in mladostna energija. Po lanskoletni uspešni izvedbi, pozitivnih odzivih mladih in sodelujočih ter željah, da bi se v lokalnem okolju odvijalo več takih dogodkov, smo letos sejem ponovili.

Udeležence sta nagovorili vodja sejma Nastja Volovec in podjetniška mentorica Sandra Peršak, ki sta poudarili pomen sejma za mlade. Karierni sejem je slavnostno otvoril župan občine Brežice Ivan Molan. Izpostavil je, da je pomembno, da mladi že dovolj zgodaj dobijo prvi stik s potencialnimi delodajalci, jih spoznajo in imajo priložnost povprašat o vsem, kar jih zanima.

Sejem so obiskali osnovnošolci (8. in 9. razred) in srednješolci (3. in 4. letnik) iz Posavja ter študentje fakultet – zvrstilo se jih več kot 300.

V dopoldanskem času so lokalna podjetja, izobraževalne in javne ustanove na stojnicah predstavljale različne poklice, dobre prakse in zaposlitvene možnosti. Mladim smo predstavili poklice in zaposlitvene možnosti v regiji, jih informirali o priložnostih, ki jih ponujajo lokalna podjetja, ter jih podprli pri njihovih kariernih odločitvah.

Na stojnicah se je predstavilo skupno 28 podjetij oz. ustanov: Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje – OS Sevnica, Posavc d.o.o, Posavski muzej Brežice, DS SMITH SLOVENIJA d.o.o., Metalna Senovo d.o.o., Zdravstveni dom Brežice, Center za krepitev zdravja Brežice, TIPS d.o.o., I.H.S. Industrijski manipulacijski sistemi Krško d.o.o., Knjižnica Brežice, Krka, tovarna zdravil, d.d., Hidroelektrarne na Spodnji Savi, d.o.o., TPV AUTOMOTIVE d.o.o., Karierni center Posavje (RRA Posavje, ZMŠ Krško in LU Krško), Kovis, d.o.o., Krah Group (Resistec, Athos, Metaltec), Slovenska policija, Študentski servis Mjob, Workforce, d.o.o., Domdesign, d.o.o., Zveza prijateljev mladine Krško, Q TECHNA d.o.o., INO Brežice d.o.o., ZPTM Brežice (Mladinski center Brežice), Šolski center Krško-Sevnica, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru, Strokovno izobraževalni center Brežice.

Vzporedno s predstavitvami na stojnicah so v dopoldanskem času potekale delavnice za mlade in potencialne podjetnike na temo prve izbire poklica, ustvarjanju karierne poti digitalizacije in javnega nastopanja. Popoldanski del sejma je bil namenjen podjetnikom, predstavnikom podjetij in tistim, ki razmišljajo o vstopu v podjetniške vode. Od 16. ure naprej so se odvijale delavnice na temo izgorelosti na delovnem mestu in uporabe Chat GPT. Druženje smo zaključili v sproščenem vzdušju poslovnega mreženja.

Udeležba na dogodku je bila za obiskovalce, podjetja in ustanove brezplačna, kar je omogočilo dostop do pomembnih informacij širšemu krogu zainteresiranih.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim za njihov prispevek k ustvarjanju priložnosti za mreženje mladih, šol, podjetij in nasploh lokalne skupnosti.

Ekipa Kariernega sejma 2023

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.