Kultura

Več znanja za več turizma 2023/2024

12. 10. 2023 avtor: Turistična zveza Slovenije
logotip

Turistična zveza Slovenije vabi skupine mladih k sodelovanju na 21. mednarodnem festivalu Več znanja za več turizma na temo Okusni zakladi: lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.

Kulinarični oziroma gastronomski turizem je ena od sodobnih oblik turizma. Ne glede na njegovo »mladost« je leta 2019 predstavljal tretjo najbolj priljubljeno obliko turizma, ki je v svetovne blagajne prinesla kar 43 milijard evrov. Kulinaričnemu oziroma gastronomskemu turizmu se tudi v skladu s turističnimi napovedmi po koncu epidemije obeta razcvet, saj naj bi do leta 2032 doživel kar 16,6-odstotno rast in bo vreden več kot 122 milijard evrov. 

Povedano po domače je kulinarični turizem odkrivanje kulture določene dežele ali destinacije prek lokalne hrane in pijače oziroma kuharskih tradicij. »Gre za kakršnokoli turistično izkušnjo, pri kateri oseba spoznava, ceni, zaužije ali si privošči hrano in pijačo, ki odraža lokalno kuhinjo, dediščino ali kulturo kraja,« so za uradno definicijo poskrbeli pri Zvezi za gastronomski turizem v Ontariu.

Ne gre samo za hrano, ki jo jeste, pač pa tudi za doživetje oziroma pristno izkušnjo. Poleg tega pri kulinaričnem turizmu ne gre nujno za razkošno obedovanje, ampak bolj za pustolovsko prehranjevanje oziroma iskanje novih kulinaričnih dogodivščin. Z letošnjo temo želimo udeležence festivala spodbuditi, da z oblikovanjem slastnega spominka pripomorejo k večji prepoznavnosti določene destinacije.

Sodelovanje na festivalu vključuje pisno predstavitev turističnega proizvoda – naloge, izdelavo promocijskega spota in predstavitev na sejmu Alpe-Adria.

Rok za oddajo pisne predstavitve – naloge in promocijskega spota je 10. januar 2024.

Več informacij na spletni strani turistične zveze.