Zaposlovanje

Vsak poklic je nekaj posebnega, vendar poklic učitelja je poslanstvo

30. 6. 2020 avtor: Center eksperimentov Maribor

Tokrat z vami delimo misli mlade učiteljice Sabine, ki vidi poslanstvo v svojem poklicu. Pred delom na šoli je nabrala že precej izkušenj, kot prostovoljka, te pa so jo vodile do prve redne zaposlitve v Centru eksperimentov Maribor, kar je zanjo pomenila odskočna deska svojim željam na proti.

Vse pridobljene izkušnje so ji pomagale na poti proti njenemu sanjskemu delu učiteljice, ki pa so se ji uresničile na osnovni šoli v okolici Maribora. O svojem poklicu je zapisala:

»Vsak poklic je nekaj posebnega, vendar poklic učitelja je poslanstvo. Učitelj je pomemben člen vsakega otroka in mladostnika, saj ga vzgaja, izobražuje in mu pomaga odpreti vrata v  svet samostojnosti. Zraven vsebinske  in metodično – didaktične priprave skrbi za komunikacijo v razredu, dobro razredno klimo, vedoželjnost, pozitivno samopodobo učencev, za gibalne aktivnost in za ustvarjalnost učencev.  Običajno delo poteka v razredu, kabinetu ali v okolici šole, vendar mora nekaj dela opraviti tudi doma.

Učitelj lahko postane vsakdo, ki ga veseli delo z mladimi, je odgovoren in ima univerzitetno izobrazbo pedagoške smeri za določeno področje. Predvsem pomembna je tudi empatija – da se zna vživeti v vlogo otroka, drugega učitelja ali starša. Kompetentnost mu daje tudi strokovni izpit, ki poteka na državni ravni. Učitelji se nikoli ne postarajo, saj jih otroci in mladostniki delajo mlade.«

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor